fbpx

‘Het zusje van’ op Jonge Jury tiplijst 2021

Op 5 november maakte de Jonge Jury de tien leestips voor de Jonge Juryprijs 2021 bekend en onze allereerste Shortie Het zusje van, geschreven door Carlie van Tongeren, is er een van!

 

Ieder jaar maken de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap, een selectie van tien jongeren, een lijst met daarop de tien leukste, grappigste, spannendste en mooiste boeken van het afgelopen jaar. Deze boeken nemen een centrale rol in bij de Jonge Jury campagne en krijgen allemaal een eigen lesbrief. Het lesmateriaal wordt doorgaans na de kerstvakantie naar de deelnemende scholen verstuurd, zodat er genoeg tijd is om voor te bereiden voor de Jonge Jury-dag in juni.

 

Het zusje van – Carlie van Tongeren

Het zusje van gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school. Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt als haar klasgenoten?

Bestel gratis Jonge Jury-lesmateriaal

De Jonge Jury stelt ieder jaar gratis lesmateriaal beschikbaar voor alle tien titels van de tiplijst. Het lesmateriaal van de Jonge Jury bestaat uit lesbrieven. De set van lesbrieven bevat fragmenten uit de elf Leestips, gerichte vragen, verdiepingsopdrachten en een antwoordmodel. Het lesmateriaal sluit naadloos aan op het curriculum en de kerndoelen per dakpan, waarbij zowel de onderwijsniveaus vmbo b/k/t als havo en vwo bediend worden. Meer informatie over de Jonge Jury vindt u hier. U kunt het lesmateriaal gratis bestellen via deze link.