fbpx

Verdermeer is er!

Vandaag verschijnt Verdermeer van Tahereh Mafi! Zit je al te wachten onder de brievenbus? Om de tijd te doden en voor de voorpret: alles wat je wilt weten over Verdermeer!

 

Het is een sprookje

Verdermeer is het nieuwste boek van Tahereh Mafi sinds de Touching Juliette-trilogie. Het is iets compleet anders: gericht op jongere lezers en een héél andere setting dan de duistere, dystopische wereld van Juliette. Dat maakt het niet minder leuk voor YA: het is een soort sprookje, geschreven in Taherehs fantastische stijl.

Het is bijna drie jaar geleden dat de vader van de twaalf jaar oude Alice Alexis Koningsdauw uit Ferenwoud verdween met niets anders bij zich dan een liniaal. Alice is vastbesloten om hem terug te brengen, maar ze heeft geen idee hoe. Wat ze wel weet, is dat ze nog meer houdt van Vader dan ze houdt van avontuur en nu gaat ze het een beleven om de ander te vinden.

Alice moet door het mysterieuze, gevaarlijke land Verdermeer reizen, waar onder soms boven is, papier tot leven komt en links soms recht(s) is maar soms ook heel erg krom. In deze wereld is niets wat het lijkt en Alice heeft al haar moed en verstand nodig om te kunnen overleven – maar het is vooral haar hart dat ze moet leren vertrouwen.

 

Inspiratie

Tahereh Mafi vertelde aan Entertainment Weekly over haar inspiratie voor Verdermeer: ‘ Ik heb drie jaar geschreven aan de Touching Juliette-trilogie, beperkt door de duistere, koude en beschadigde wereld waarin mijn hoofdpersoon was opgesloten. Ik hou van deze boeken en hun revolutionaire invloed op mijn leven, maar het was moeilijk om zo lang in het duister te blijven – zeker omdat ik groeide en veranderde als persoon. Ik schreef Vrees me toen ik 22 was. Ik schreef de eerste versie van Verdermeer  toen ik 25 was. Ik ben nu 28. Ik voel me mijlenver verwijderd van de persoon die ik was toen ik Vrees me schreef, en het schrijven van Verdermeer – een verhaal vol kleur en magie en wonderen – geeft niet alleen een belangrijke verschuiving in mijn leven weer, maar is ook een belangrijk deel van mijn persoonlijke groei.’

Een liefdesbrief aan de mooiste jeugdboeken

Maar waarom werd Verdermeer dan geen YA?  Tahereh vertelt: ‘Ik had de intentie om weer een Young Adult te schrijven. Het is zelfs zo dat ik tijdens het schrijven van Verdermeer dacht dat ik per ongeluk in een volwassenroman was beland. Mijn redacteur Julie Strauss-Gabel wees me erop dat de kern van mijn verhaal echt voor jongere lezers was. Daarna realiseerde ik me pas dat een groot deel van mijn verhaal een liefdesbrief was aan de favoiete boeken uit mijn jeugd: Anne of Green Gables, Alice in Wonderland, De geheime tuin, Narnia, alles van Roald Dahl en begreep ik dat ze gelijk had.’