fbpx

Uncovered: De Grisha-omslagen

Je hebt van die omslagen die meteen je aandacht trekken in de boekhandel. Of die je met de voorkant naar voren zet in je boekenkast. Barnes & Nobles interviewde de designer van zo’n omslag: Rich Deas ontwierp namelijk De Grisha-serie!

Probeer de Grisha maar eens in één beeld te vangen

De ontwerper van de Grisha-serie is Rich Deas. Behalve dat hij moest proberen om het verhaal van Leigh Bardugo in één beeld te vangen, moest hij ook rekening houden met het feit dat dit een serie werd. We kunnen inmiddels alle drie de omslagen op een rijtje zetten en kijken hoe ze elkaar aanvullen – en natuurlijk ook de Nederlandse versies bespreken. Het begon allemaal met het eerste deel!

Rich Deas vertelt: ‘Het ontwerpproces van de Grisha-omslagen was vrij uitgebreid. Iedereen was erg enthousiast, en er waren veel meningen en ideeën die we moesten uitwerken en afwegen. Ik heb een aantal versies ontworpen en ik experimenteerde steeds met verschillende stijlen en elementen terwijl ik Leigh Bardugo’s unieke verhalen probeerde te vatten in beeld. Mijn eerste idee was om het heel simpel maar grafisch te houden en te spelen met de Russische invloeden in het verhaal. De zonsverduistering is zo’n belangrijk element in het verhaal dat het logisch leek om dat te gebruiken.

Toch voelde die zonsverduistering niet sterk genoeg voor de omslag. We gebruikten voor het leesexemplaar een simpel icoon van de zonsverduistering en bleven eraan werken.’

1.-Shadow-and-Bone-galley-cover

‘Met deze (heel ruwe) versie kwamen we eindelijk in de goede richting.’

2.-Shadow-and-Bone-comp

‘We waren het er allemaal over eens dat het kasteel, de in een mantel gehulde figuur en het gevoel van naderende duisternis de goede elementen waren. De figuur met de mantel heeft het niet gehaald op de definitieve omslag, maar de sfeer is vergelijkbaar.

We besloten om Jen Wang in te huren voor de definitieve versie. Zijn hand lettering en gestileerde illustraties leken ons perfect. Jen leverde verschillende schetsen in.’

345-Collage

‘We kozen een beperkt kleurenpalet voor de serie, met drie prominente kleuren. Op elk deel is één kleur dominant, maar ze zijn op alle drie aanwezig, zodat het toch één geheel is.

Jen’s unieke hand-lettering zorgt ervoor dat de omslagen wicked but beautiful zijn.’

Leuk detail van de Nederlandse editie: zie je dat de punt op de i een maantje is?

grisha1

Dreiging en duisternis

Rich Deas: ‘We kregen het juiste beeld voor Dreiging en duisternis maar niet te pakken, totdat we besloten het kasteel van Schim & Schaduw weer terug te halen. Dit bleek de sleutel te zijn. Voor Dreiging en duisternis probeerden we dus eerst een aantal versies met een schoener en een slang:’

78910-Collage

‘Maar zoals je kunt zien zorgt het kasteel ervoor dat de serie één geheel wordt.’ Het resultaat zie je hieronder. De Nederlandse versie is iets blauwer, en als je de boeken in de winkel (of in je kast) ziet, weet je dat we helemaal los zijn gegaan met metallic effecten.

siege and storm

Val en verlossing

‘Op elke afbeelding staat naast het kasteel nog een afbeelding,  die bij elke titel uniek is en te maken heeft met een sleutelelement uit het boek. Voor Schim en schaduw is dat het hertengewei, voor Dreiging en duisternis is het de ijsdraak en voor Val en verlossing gebruikten we de vuurvogel. Zo heeft elke omslag een connectie met het individuele verhaal, maar ziet het er toch uit als een serie.

Door al het werk dat we in de eerste twee omslagen hebben gestoken, was Val en verlossing iets gemakkelijker. We wisten vanaf het begin dat we een rode achtergrond wilden met de vuurvogel als sleutelelement. Jen maakte een aantal proefversies voor de belettering, die we daarna verfijnden.’

121314-Collage

‘Ik wil vooral Jen Wang bedanken voor zijn geweldige talent en geduld tijdens het creëren van deze geweldige omslagen.’

En tot slot nog een toevoeging van ons: als het om de omslagen van de Grisha gaat, willen wij heel graag illustrator Elsa Kroese in de spotlight zetten. Zij maakte een geweldige illustratie van Alina, die we gebruiken voor de stofomslag van de limited edition van Val en verlossing. Zó tof.

ElsaGrisha

Wat vinden jullie van de omslagen van De Grisha? Welke omslag vinden jullie het mooist?

Bron: Barnes & Nobles Book Blog