fbpx

Neeeee! Niet illegaal downloaden!

Goed nieuws! Vanaf deze maand zijn bijna alle Blossom Books ook verkrijgbaar als ePub. Slecht nieuws: zeker driekwart van alle Nederlandse ebooks wordt illegaal gedownload. En hierbij smeken we jou om dat niet te doen.

‘Maar boeken zijn zo duur!’

Het meest gehoorde argument vóór het downloaden van e-books, is dat boeken zo duur zijn. Je betaalt voor een boek inderdaad al gauw meer dan een tientje, maar met een goede reden. Er moeten namelijk heel veel dingen (en mensen!) betaald worden van de prijs van zo’n boek.

Het tv-programma De Rekenkamer rekende uit wat een boek kost en waar al het geld precies heen gaat. Zij namen een boek van Tess Gerritsen (van The House of Books) als voorbeeld,  en de tabel die zij maakten nemen wij even over:

tabelkostenboek

Bron
In de middelste kolom zie je dat het boek (Verdwijn, in dit geval) €10 kost. Dat bedrag is opgebouwd uit kosten voor de drukker, BTW (6%), een royalty voor de auteur, de korting voor de retailer (een boekhandel koopt het boek van ons in met korting), marketing en als laatste een bedrag voor de uitgever. De auteur houdt dus minder dan een euro over aan het boek, de uitgever iets meer. Van dat bedrag wat de uitgever krijgt, moeten echter wel alle gemaakte kosten nog worden betaald. Voor Blossom Books zijn dat bijvoorbeeld de kosten voor de vertaling, correcties en vormgeving van het binnenwerk, maar ook de kosten voor de omslag en personeelskosten (euh, ons salaris, dus) van de uitgeverij.
Bij Blossom Books proberen we onze boeken zo mooi mogelijk te maken en tegelijkertijd ook voor jullie op de prijs te letten. We hebben geen boeken die duurder zijn dan twintig euro. Dat betekent wel dat elke euro telt en dat we dus niet een prijs verzinnen en vervolgens achteroverleunen om te kijken hoe het geld binnen stroomt.  (Ha!)

Digitaal is niet gratis
Bovenstaande geldt voor een papieren boek. Vanaf deze maand zijn al onze boeken echter ook als e-book verkrijgbaar. Nu zul je denken: zal wel, maar voor een e-book heb je geen drukkkosten! Dat klopt. Volgende rekenvoorbeeld. In de tabel zie je in de rechterkolom de kosten voor een e-book staan. De BTW op e-books is hoger dan voor een papieren boek (21%), omdat er door de vorm niet per se duidelijk is dat het om een boek gaat. (Voor vragen hierover kun je terecht bij de Belastingdienst…) Dat slokt dus een aardig deel van de prijs op. Het royaltypercentage is bij een e-book ook wat hoger voor de auteur. Winkels die online e-books verkopen krijgen ook op de e-books korting en er gaat ook weer een klein deel af voor marketing. Daarbij moeten e-books beveiligd worden – voor zover dat lukt. En er moet een leesbaar bestand voor je e-reader of iPad van worden gemaakt en ook dat kost geld. Een e-book is dus iets goedkoper dan een papieren boek maar heeft wel andere kosten.

puppy eyes

*Puppy eyes*
Dus, mocht het door bovenstaand verhaaltje en de aflevering van De Rekenkamer nog niet duidelijk zijn: illegaal downloaden is erg slecht voor de boekenwereld. De auteur loopt veel inkomsten mis, kan daardoor niet leven van zijn boeken, moet een andere baan erbij nemen, heeft minder tijd om te schrijven en dús moet jij NOG langer op het vervolg wachten. Zonder gekheid: de auteur loopt door illegale downloads echt heel veel geld mis. En hij/zij is ook geen robot die nooit hoeft te eten en gratis woont, maar een echt persoon die moet leven en ook af en toe nieuwe schoenen wil.) Voorbeeldje: Saskia Noort ontdekte dat haar nieuwe boek vijftienduizend (15.000) keer illegaal gedownload was. Reken maar uit.
Voor ons als uitgever wordt het ook steeds lastiger om mooie boeken te maken, als voor de helft daarvan niet wordt betaald. En stel je het even voor: je loopt toch ook niet met een papieren boek zo maar de boekenwinkel uit? Het feit dat niemand je ziet op internet, maakt het niet minder illegaal.

Maar wat moet ik dan?!
Heb geduld en spaar een tijdje. Doe mee met winacties. Ga naar de bibliotheek (een auteur ontvangt een vergoeding voor elke keer dat zijn boek wordt uitgeleend). Zorg dat je het Blossom Books-magazine te pakken krijgt, want daar doen we vaak kortingsbonnen in. Ruil en leen de boeken van je vriendin. Houd actieprijzen in de gaten (we zeggen maar iets: vanaf februari is De Grisha. Schim & Schaduw maar €12,50!). En vergeet niet dat een auteur en de uitgeverij samen heel hard werken om de mooiste boeken voor jou te maken, maar dat niet gratis kunnen. En spread the booklove, natuurlijk.

Kijk hier de aflevering van De Rekenkamer terug.

Update: Wij zijn niet tegen e-readers, of e-books. (We zorgen niet voor niets dat alle Blossom Books worden omgezet naar ePub.) Dat is niet relevant in deze discussie: het maakt niet uit hoe je leest, als je maar leest! Het gaat erom dat je eerlijk betaalt voor je boeken, of ze nou van papier zijn of niet.