fbpx

Hoe ziet een vormgeefstage bij Blossom Books eruit?

Na het afscheid van onze marketeer Fleur zeggen we deze week gedag tegen nog iemand op kantoor, namelijk onze vormgeefstagiaire, Twyla. Zij heeft van september 2021 tot nu bij ons stage gelopen. In dit artikel lees je hoe haar stage bij Blossom Books verliep en wat jij kan verwachten als je zelf ooit ook een vormgeefstage bij ons wil lopen!

NB: Voor de periode van eind januari 2022 tot juli 2022 is er al een nieuwe stagiaire aangenomen, dus solliciteren voor deze periode kan helaas niet meer.

Aan het werken aan het Blossom Books wereldklassiekersmagazine!

Hoi, ik ben Twyla! Degene die de Blossom Books Reels goed in de gaten houden, hebben mij misschien een paar keer voorbij zien komen. In een recente kerstreel houd ik (voor een prachtige kerstboom) drie van mijn favoriete Blossom Books boeken in mijn handen, namelijk Yes, baby, Damn, honey en Queer Baby van Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen.

De afgelopen 5 maanden heb ik voor mijn afstudeerstage van de Hogeschool van Amsterdam (Creative Business) met veel plezier op het Blossom Books kantoor mogen werken. Eind deze week komt deze stageperiode helaas tot zijn einde ☹. Heb jij ook interesse in een vormgeefstage bij Blossom Books? Dan kan je hieronder wat meer lezen over hoe mijn stage verliep.

Sollicitatieprocedure

Solliciteren bij Blossom Books was even heel spannend. Tijdens mijn intakegesprek kreeg ik namelijk te horen dat ik tegelijkertijd had gesolliciteerd met acht andere mogelijke stagiaires! Oei, als je zoiets hoort knijp je hem wel even. Toen ik ongeveer een week later een mailtje kreeg van Fleur dat ze mij hadden uitgekozen, kon ik het eigenlijk bijna niet geloven. Yes!

Het advies dat ik zou willen geven aan toekomstige vormgeefstagiaires om succesvol een plekje op kantoor te bemachtigen, is
– Solliciteer ruim van te voren. Ik had begin mei 2021 gesolliciteerd, terwijl mijn stage pas in september 2021 begon.
– Stuur een gevarieerd portfolio mee, zodat duidelijk is wat jij allemaal kan.
– Als je stage wil lopen bij Blossom Books is er veel ruimte voor je eigen creativiteit. Zo mag je onder andere zelf ideeën voorleggen en het aangeven als je iets héééél graag wil doen, zoals een artikel schrijven of een boekomslag maken. Maar je moet wel in staat zijn jouw stijl aan te passen aan de Blossom Books huisstijl. Daarom wordt er tijdens de sollicitatieprocedure gevraagd of je een intakeopdracht wil maken. In mijn geval was dat een Facebook banner en bijpassende poster voor een bekende YA-boekenreeks.

Stagewerkzaamheden

Wauw, wat heb ik veel mogen doen tijdens deze stage! Vormgeven, illustreren, teksten schrijven, stories maken voor social media en DM’s beantwoorden. (In principe hoef je als vormgeefstagiaire geen teksten te schrijven, dus schrik niet als je dat helemaal niks vindt, maar als je dit net als ik wel heel leuk vindt, weet dan dat daar ruimte voor is.) Hieronder heb ik wat producten samengevat die ik heb gemaakt. Misschien heb je ze wel voorbij zien komen!

– De kaartjes en boekenlegger voor het Het is hier helemaal niet perfect (Carlie van Tongeren) perspakketje
– Nog meer boekenleggers
– Heel veel Instagram stories
– Posters, posters en nog meer posters
– Advertenties voor in kranten of magazines
– Een stopmotion reel voor het fan-pakketje van Lore
– Gifjes maken
– Artikelen schrijven voor de Blossom Books blog
– Stickers voor op boekomslagen
– Auteurs- en onlinepakketjes maken
– Quoteafbeeldingen voor Instagram
– Een schaduwopdracht voor een boekomslag van een boek dat nog uit moet komen #geenspoilers 🙂
– Het Wereldklassiekersmagazine, in samenwerking met mijn mede-stagiaire Sanne (marketing). Dit vond ik persoonlijk de allerleukste opdracht. We mochten helemaal zelf bedenken wat erin zou komen en hoe het eruit moest komen te zien.

Tof, toch!? Dit is maar een greep uit de taken die ik de afgelopen maanden heb uitgevoerd. De werkdruk ligt soms best hoog en je moet goed kunnen omschakelen tussen het maken van een hoofdopdracht en kleinere spoedopdrachtjes tussendoor, maar als je van jezelf weet dat je stressbestendig bent, is dit prima te doen.

Werken op kantoor en coronamaatregelen

Stagelopen tijdens corona is net iets anders dan normaal. Aan het begin van mijn stage kon ik elke dag naar kantoor, maar toen de maatregelen aangescherpt werden nog maar twee dagen en uiteindelijk één. Goed zelfstandig kunnen werken is daarom een must, maar je hoeft zeker niet met vragen te blijven zitten. Elke ochtend is er namelijk een ‘’dagstart’’ waar we de planning en vragen met elkaar bespreken. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je (als de coronamaatregelen nog relevant zijn wanneer jij stage komt lopen) alles zelf moet uitvogelen.

Als de coronamaatregelen versoepeld zijn (of helemaal niet meer nodig *fingers crossed*) en je fysiek naar kantoor kan komen is dat natuurlijk altijd wat gezelliger. Wel zou ik je (als je met het OV komt) aanraden een OV fiets te huren of je eigen fiets daar neer te laten zetten. Of, als je die hebt, een klapfiets meenemen. Er gaat namelijk geen bus vanaf Utrecht Terwijde naar kantoor. Zelf heb ik elke dag de benenwagen genomen (20 minuten heen en 20 minuten terug) en dat is super gezond, maar soms heb je daar wat minder zin in, zoals met slecht weer of na een lange werkdag.

Leuke feitjes

Als afsluiter hieronder nog wat leuke feitjes:
– Elke eerste maandag van de maand en tijdens verjaardagen gingen we gezellig lunchen met zijn allen!
– Myrthe neemt vaak haar hondje Koosje mee. Super leuk! Maar wel een puntje om op te letten als je allergisch bent voor honden.
– Tijdens pauzes wandelen we vaak gezamenlijk om een frisse neus te halen, wat bij te kletsen en Koos uit te laten.
– Van producten die je heb gemaakt, mag je vaak een exemplaar mee naar huis nemen. Handig voor je stageverslag of om te laten zien tijdens gesprekken met je mentor of SLB’er.
– Er ligt bijna altijd wel iets lekkers op kantoor, zoals koekjes of brownies.
– Je mag Blossom Books boeken kopen met 40% korting!

Als stagiaire voel je je al snel onderdeel van het team en als je dan ineens weer weg moet voelt dat best raar. Al met al kan ik in ieder geval zeggen dat mijn tijd bij Blossom Books super gezellig en leerzaam was. Nu door naar de afstudeerfase van mijn opleiding!

Tot ziens iedereen!

Let op: Voor de periode van eind januari 2022 tot juli 2022 is er al een nieuwe vormgeefstagiaire aangenomen, dus solliciteren voor deze periode kan helaas niet meer.