fbpx

Fictie wordt werkelijkheid – Leigh Bardugo helpt lezers met haar boeken

De afgelopen tijd is maar weer eens duidelijk geworden dat fictie meer met de werkelijkheid te maken heeft dan je denkt. Publishers Weekly schreef over auteurs die hun boeken inzetten om mensen in het echte leven te helpen.

Vaker dan ooit schrijven Young Adult-schrijvers over personages die verwikkeld zijn in zware, ingewikkelde kwesties. De reacties van lezers op deze boeken lijken er op te wijzen dat lezers naast alleen mooie verhalen soms ook steun nodig hebben. Dit viel ook De Kraaien-auteur Leigh Bardugo op, en ze besloot zich in te zetten voor een goed doel.

In List & Leugens wilde Leigh schetsen hoe hoog de prijs is die sommige mensen moeten betalen voor corruptie. Ze deed dit door het creëren van het personage Inej. Zij wordt in het boek gekidnapt en gedwongen zich te prostitueren. Om het verhaal geloofwaardig te kunnen vertellen, benaderde Leigh een groep mensen die mensenhandel overleefden. ‘Veel van hen leven in angst, dus het is niet makkelijk om met hen in contact te komen,’ zegt Leigh. Ze voegt toe dat het haar belangrijkste missie was om ‘respect te tonen voor hun ervaringen en hun kracht, en deze zaken terug te laten komen in de persoon van Inej.’

Inej © Illustratie: Kevin Wada

Inej © Illustratie: Kevin Wada

Lezers van List & Leugens hebben Inej in hun hart gesloten, zegt Leigh: ‘Ik denk dat het gegeven dat je je menselijkheid, je vertrouwen en je zachtaardigheid kunt behouden, wanneer de wereld om je heen geen waarde hecht aan deze zaken, herkenbaar was voor veel lezers.’ Een fan – een slachtoffer van mishandeling – was zo geraakt door het verhaal van Inej, dat ze Bardugo vroeg om ‘Klim, Inej’ uit te schrijven, zodat ze dat kon laten tatoeëren op haar pols als aandenken aan haar eigen kracht.

Hoewel Inej wel steeds sterker wordt in de loop van het verhaal, verdwijnt de dreiging van het trauma niet, toont Leigh: ‘Ik ben zelf slachtoffer geweest van mishandeling en als ik dit soort zaken zou behandelen als iets dat zomaar opgelost kan worden, zou ik geen recht doen aan lezers die dit soort dingen meemaken in hun eigen levens.’ Gedurende haar onderzoek voor het boek, ontdekte Leigh het bestaan van Girls Educational and Mentoring Services (GEMS), een organisatie die slachtoffers van mishandeling helpt en steunt. Leigh heeft toegezegd 10% van de verkoop van Kraai & Koninkrijk te doneren aan deze organisatie.

Op het moment is Leigh aan het touren om Kraai & Koninkrijk te promoten en zodra ze daar klaar mee is, zal ze een kledinglijn lanceren die geïnspireerd is op haar boeken. Alle opbrengsten zullen worden ingezet om GEMS te ondersteunen. Als Leigh het heeft over deze toekomstplannen, bekent ze dat dit een manier is om het ‘element van zelfzuchtigheid’ te compenseren dat verbonden is met alle promotionele inspanningen. ‘Als er een nieuw boek uitkomt, besteed je zo veel tijd aan het promoten van jezelf en het praten over je boek, dat je soms nogal moe van jezelf kan worden,’ zegt ze. ‘Het voelt goed om het bereik dat je hebt in te zetten voor iets anders, dus ik hoop dat ik dat kan blijven doen.’

Dit artikel is overgenomen van de site van Publishers Weekly.