fbpx

Butterfly effect – krijg een boek, geef er twee door!

Wist jij dat eenderde (!) van de Nederlandse vijftienjarigen onvoldoende geletterd is om goed te kunnen functioneren op school en in onze maatschappij? Nu kun je denken ‘Boeie, dan lezen ze geen boeken’ maar dat betekent ook dat ze moeite hebben met bijvoorbeeld het lezen van een bijsluiter van medicijnen, een brief van de gemeente of gewoon de krant. En tussen 2018-2023 is dat aantal met 10% toegenomen. Als die stijging zo rap door blijft gaan, dan staan we echt voor een grote uitdaging.1 
 
Ook raakt Nederland de laatste jaren steeds meer gepolariseerd, en hebben we het steeds meer over ‘wij vs. zij’. Het is zo zonde als we alleen maar naar anderen blijven vingerwijzen in plaats van te proberen er samen uit te komen.  

 


Nu zijn bovenstaande redenen precies mijn drijfveren om me al jaren in te zetten voor leesplezier. Ik geloof namelijk oprecht dat boeken de wereld kunnen veranderen, en het is prettig dat dat wetenschappelijk wordt ondersteund: mensen die veel lezen, hebben een groter empatisch vermogen2. 
 
Het is mijn droom dat iedereen in Nederland het leesplezier terugvindt én dat we met zijn allen wat aardiger worden voor elkaar en ik geloof dat dit kan met behulp van een goed boek, maar ik kan moeilijk 17,7 miljoen boeken uitdelen. Ik realiseerde me dat als we dit met zijn allen doen, het best haalbaar zou moeten zijn om iedereen in Nederland van een boek te voorzien.  
 
We maakten hiervoor een berekening op basis exponentiële groei, oftewel het butterfly effect, en kwamen erachter dat er maar 25 stappen nodig zijn om heel Nederland van een boek te voorzien. Blossom Books geeft als begin 5 boeken weg, en als iedereen die een boek ontvangt, twee mensen een boek cadeau doet (met deze download), dan zijn we er zo.  
 
Of je de boeken nu koopt in de winkel, bij de kringloop of uit je eigen boekenkast haalt, dat maakt niet uit: ik gewoon hoop van harte dat iedereen zich geroepen voelt om mee te doen!  
 
Dromen zijn er om uit te laten komen, toch? 

Liefs,
Myrthe Spiteri