fbpx

Zijn jullie al klaar voor Iko? Lees dan nu deze Q&A met Marissa Meyer!

Binnenkort komt Iko uit, de graphic novel over onze favoriete androïde uit De Lunar Chronicles! Als voorbereiding op dit eerste deel in een tweedelige serie kunnen jullie alvast deze Q&A met Marissa Meyer lezen. Enjoy!

In Iko keert Meyer terug naar de wereld van De Lunar Chronicles. We zullen niet te veel verklappen, in verband met spoilers – maar als je de serie nog niet uit hebt gelezen, kun je dit artikel misschien beter overslaan! In Iko wordt de wankele vrede tussen de Aarde en de maan wordt bedreigd door troepen van wolfsoldaten die de koninklijke familie willen vernietigen. Iko, die de lezers kennen als Cinders vriendin in De Lunar Chronicles, is de heldin in dit nieuwe verhaal. Ze is een androïde met een ‘defecte persoonlijkheidschip’ waardoor ze net als mensen emoties ervaart. Nu krijgt ze de opdracht om de soldaten en hun leider op te sporen, en al snel moet ze samenwerken met een knappe lijfwacht die al haar zekerheden over liefde, het leven en loyaliteit aan het wankelen brengt. Iko is het eerste deel in een duologie, geschreven door Marissa Meyer en geïllustreerd door Doug Holgate.

Je hebt vijf YA-boeken en een bundel korte verhalen geschreven over de personages die Luna bevolken. Vanwaar de beslissing om het verhaal voort te zetten in een graphic novel?

Ik heb ervan gedroomd om een graphic novel te schrijven sinds mijn tienertijd, toen ik Japanse mangastrips ontdekte. Mijn beste vrienden en ik waren altijd uren bezig om onze eigen graphic novels te maken, maar toen leek ons werk publiceren een onmogelijke droom. (Net zoals een bestseller schrijven!)

Toen ik bijna klaar was met De Lunar Chronicles kreeg ik ideeën voor een graphic novel die zich afspeelde in dezelfde wereld. Ik wilde geen direct vervolg schrijven, maar wilde graag een nieuw verhaal vertellen waarin ik de wereld en de relaties van de personages onderling kon uitbreiden. Ik had het idee dat de verhaalwereld zich goed leende voor een graphic novel, want tijdens het schrijven van de boeken voelde het altijd alsof ik een film afspeelde in mijn hoofd. Die beelden moest ik zien te vertalen naar woorden, dus het schrijfproces was vanaf het begin heel visueel geweest. En nu nu fanart steeds populairder wordt, leek het me dat de fans het ook leuk zouden vinden om het verhaal in een wat beeldender medium te zien.

Het schrijfproces voor IKO verschilde waarschijnlijk erg van dat van je andere boeken. Kan je vertellen hoe het proces er bij deze graphic novel uitzag en hoe het was om samen te werken met Doug Holgate?

Ik kwam erachter dat ik nog veel te leren had! Ik was dol op graphic novels, maar ik had geen idee hoe iker een moest schrijven. Daarom heb ik van tevoren uitgebreid onderzocht wat het proces inhield en welke technieken er bestonden voor het schrijven van een script. Voor mij leek het proces in het begin veel op het schrijven van een boek: ik had een idee, schreef een samenvatting en maakte toen een overzicht van wat er moest gebeuren in welk hoofdstuk. Maar over het schrijven zelf deed ik veel, veel langer. Voor mijn boeken maakte ik altijd een snelle eerste versie, maar dat kon nu niet. Over elk paneel moet nagedacht worden: Wat gebeurt er? Hoe maak ik dat duidelijk aan de illustrator? Hoe wil ik dat laten zien aan de lezer? Dus vaak staarde ik voor me uit terwijl ik probeerde te visualiseren hoe elk paneel eruit zou zien. Daarna schreef ik wat en dan begon ik weer te staren.

Ik heb zo veel geluk gehad met de zeer getalenteerde Doug Holgate. Toen we aan de graphic novel begonnen, dacht ik dat er onderling veel geharrewar zou zijn over elkaars werk en dat veel van de illustraties verbeterd zouden moeten worden. Maar dat viel reuze mee! Zijn illustraties waren bijna altijd perfect. Doug is er ontzettend goed in om mijn visie tot leven te brengen, vaak zelfs beter dan ik me voor had kunnen stellen.

Je hebt Iko geschreven als een voortzetting van het verhaal dat eindigde in Winter. Waarom heb je ervoor gekozen er een duologie van te maken en geen stand-alone?

Ik zou het geweldig vinden om ooit een op zichzelf staande graphic novel te maken (en ik heb al wat ideetjes), maar het voelde goed om dit verhaal nu te vertellen. Ik had Winter net afgemaakt en ook al zag ik ernaar uit om aan Harteloos en een nieuwe serie te beginnen, ik miste de personages met wie ik de laatste acht lange jaren had doorgebracht. Daarnaast wist ik dat er aan het eind van Winter vragen onbeantwoord waren gebleven: hoe zou het aflopen met de bevolking van Luna? Hoe zat het met de gemuteerde soldaten die waren achtergebleven op aarde? En zou Iko de kans krijgen om verliefd te worden zoals haar vrienden? Gaandeweg begon het verhaal vorm te krijgen in mijn hoofd. Ik wilde het graag vertellen en ik wist dat het graphic novel-format er goed bij zou passen.

Wat staat de helden van De Lunar Chronicles nu te wachten?

Het tweede deel van Iko komt begin 2018 uit, daarin zal Iko’s verhaal worden afgerond. Op dit moment is dat het laatste verhaal van de Lunar Chronicles waar ik mee bezig ben.

Maar goed, dat zei ik voordat Iko kwam ook, dus wie weet? Misschien krijg ik nog een keer een idee dat ik niet kan weerstaan.

Ga je weer verder met boeken schrijven, of denk je dat je voortaan bij het graphic novel-format blijft?

Ik wil het allebei graag blijven doen! Binnenkort komt er een nieuwe YA-serie uit, waarvan het eerste deel eind dit jaar verschijnt. Het is het verhaal over tienersuperhelden in een alternatief universum dat lijkt op het onze. Ik heb er superveel zin in! En al concentreer ik me nu vooral op die serie, ik heb een hoop ideeën voor zowel boeken als graphic novels, dus we zullen in de toekomst zien waar ik mee kom!