Hoeveel verdient een schrijver?


Nu iedereen zo hard bezig is om eindelijk eens dat boek af te maken in NaNoWriMo, zetten wij je even met beide benen op de grond…

 

Het auteursvak wordt behoorlijk geromantiseerd. Lekker de hele dag schrijven op een zolderkamer met een poes op schoot, rokerige cafés bezoeken, uren internet afspeuren voor inspiratie, je eigen dag indelen en nooit naar je werk hoeven. Bekend worden om de woorden die jíj hebt opgeschreven en voor altijd iets kunnen achterlaten op deze aardbol. En daar nog geld mee verdienen ook. Helaas zal na het lezen van dit stuk die bubbel voor altijd op brute wijze uit elkaar gespat zijn.

Volgens Alma Mathijssen wil ongeveer een miljoen Nederlanders een boek uitgeven. Nederlanders die waarschijnlijk allemaal dat romantische idee van die zolderkamer en de bankrekening van J.K. Rowling  in hun hoofd hebben. Helaas moet ik jullie teleurstellen: auteurs die kunnen leven van enkel het schrijven zijn schaars, en daarnaast is het lot van de Nederlandse auteur net iets zwaarder (want Nederlandse boeken worden helaas niet wereldwijd gelezen terwijl Harry Potter bijvoorbeeld zelfs doorgedrongen is in Noord-West Swahililand).

Per jaar worden er alleen al in Nederland tussen de 15.000 en 25.000 nieuwe boeken uitgeven. Sinds self publishing zo bekend aan het worden is, worden dit er alleen maar meer. Lang niet al deze boeken worden verkocht in de boekhandel, dus een groot deel van al deze titels verdwijnt in een soort niemandsland waar ze voor altijd tevergeefs zullen wachten op ontdekking door een boekenliefhebber.

money2

Sorry, dit plaatje moest.

Mocht je boek wel in de boekwinkel terecht komen, dan heb je geluk, al betekent dit nog steeds niet dat je de jackpot gewonnen hebt.  Het zit namelijk zo:

De oplage van een boek wordt bepaald door je eerdere succes, en als je een debutant bent, doet men tegenwoordig extra voorzichtig (we willen namelijk allemaal hetzelfde; namelijk dat ene boek waar iedereen het steeds over heeft). Laten we een gemiddelde oplage nemen van 3.000 exemplaren. Dit boek zal in de winkel € 20,- gaan kosten (dat rekent lekker makkelijk, wij boekennerds zijn tenslotte behoorlijke alpha’s ). De boekhandel krijgt een korting van ongeveer 45% voor de inkoop, zodat hij/zij zijn pand kan betalen, het personeel en de gas/water/lichtrekeningen etc. Vervolgens moet je er rekening mee houden dat de productiekosten en de overhead ongeveer 30% van de prijs uitmaken. Met een beetje mazzel wordt 5% van de verkoopprijs gebruikt voor de marketing van het boek. Tot slot blijft er 20% over, waarvan ongeveer 10% voor de auteur is en 10% voor de uitgeverij (zij nemen ten slotte het risico door alles voor te financieren, wat ze nooit meer terug zien als het boek een flop wordt). Dit betekent dat er voor de auteur per verkocht boek een salaris overblijft van € 2,- per boek. Met een beetje mazzel verkoop je de hele oplage (iets wat tegenwoordig een feestje waard is) en ben je dus € 6.000 euro rijker. Hoera! Hier heb je je misschien wel twee jaar voor in het zweet gewerkt op die zolderkamer met een poes op schoot.

De moraal van het verhaal is dat schrijver zijn niet per definitie betekent dat je net als Carrie Bradshaw dagelijks nieuwe Manolo Blahniks aan je vers gemanicuurde voetjes kan binden. Schrijver zijn betekent hard werken en offers brengen. Om vervolgens je boek in de boekhandel te zien liggen waar bijna niemand ‘m koopt, omdat hij ook wel ergens illegaal te downloaden is.

Levensles 1) Denk nog even drie keer na voordat je je in het ellebogenwerkwereldje wil begeven wat het auteurschap heet en 2) Download nooit meer illegaal een boek maar denk aan die auteur die drie jaar lang op een zolderkamer met een poes op schoot heeft zitten schrijven, rokerige cafés heeft bezocht en uren research heeft gedaan. Amen.

 

Dit artikel verscheen eerder op Ondertussen.nl 

Aan dit stuk kunnen geen rechten worden ontleend. Het genoemde rekenmodel is gebaseerd op een standaard calculatie, maar kan per uitgeverij verschillen. Blossom Books kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het geven van deze informatie.