Heet jij Shirin? Dan krijg je van ons een gratis boek!

Deze week verschijnt Een bijna eindeloze afstand, de eerste contemporary van Tahereh Mafi. En wij geven een gratis exemplaar weg aan alle meisjes tussen de 14 en 19 die net als de hoofdpersoon Shirin heten.

Een bijna eindeloze afstand gaat over Shirin, een Perzisch-Amerikaans meisje dat in Amerika opgroeit na de aanslagen van 11 september. Mensen om haar heen zien altijd eerst haar hoofddoek en pas later haarzelf. Langzaamaan bouwt Shirin een muur op waar niemand meer doorheen lijkt te kunnen dringen. Of misschien bijna niemand…

 

Maar waarom geven we gratis boeken weg?

In 2014 waren er 120 vrouwen in Nederland die Shirin heten. Het Meertens instituut (dat onderzoek doet naar taal en cultuur) zegt dat de naam Shirin in Nederland vooral wordt gegeven aan vrouwen met een Perzische achtergrond, net als de Shirin in het boek! Wat minder leuk is is dat de Shirin in Een bijna eindeloze afstand zich erg eenzaam voelt. Wij hopen natuurlijk dat de Shirins in Nederland zich niet zo voelen, maar denken ook dat zij wat herkenning zullen vinden in dit boek. Al is het alleen maar door kennis te maken met een naamgenoot. Daarom willen wij ze graag gratis dit prachtige verhaal aanbieden.

 

Tahereh gaf Shirin veel van zichzelf mee

Tahereh Mafi is zelf Iraans-Amerikaans, en dus ook Perzisch. Het boek is, heel anders dan haar eerdere boeken, hevig gebaseerd op haar eigen ervaringen. Zo groeide Mafi net als Shirin op als Molimmeisje in Amerika, na 9/11. Ook Mafi werd vaak gediscrimineerd, door mensen die haar niet eens kenden en die vooroordelen hadden door de hoofddoek die ze droeg. Maar een leukere overeenkomst is: ook Mafi zocht haar toevlucht in breakdance.

 

 

Wist jij dat Tahereh Mafi aan breakdance deed? Kijk deze boektrailer maar!

(Helaas heeft de trailer geen Nederlandse ondertiteling, maar die heb je gelukkig niet nodig om te zien hoe awesome ze is!)

Zoektocht

Wij zijn op zoek naar meisjes tussen de 14 en 19 die Shirin heten en die dit boek graag gratis van ons ontvangen. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is een bewijsje sturen van je naam (dit kan een foto van je paspoort zijn, maar ook van je schoolpasje, OV-chipkaart, of een screenshotje van je Facebook-profiel. Je mag uiteraard alle gevoelige informatie onherkenbaar maken, we hebben alleen je leeftijd en voornaam nodig ;). Je kunt die mailen naar info(@)blossombooks.nl.

Heet jij zelf geen Shirin maar ken je wel iemand die zo heet? Laat het haar weten! We willen graag zo veel mogelijk Shirins blij maken met dit boek!

Wil je meer informatie over Mafi’s eerdere boeken? Klik dan hieronder op de covers.