Sanna Annukka

Sanna Annuka

Sanna Annukka illustreerde De Notenkraker, het klassieke sprookje over de jonge Clara die een notenkrakerpop voor kerst krijgt. Naast haar illustratiewerk ontwerpt ze voor Fins textielmerk Marimekko en maakt ze haar eigen zeefdrukken.

 

Als dochter van een Finse moeder en een Britse vader, heeft Sanna een bijzondere achtergrond. Tijdens haar jeugd bracht ze haar zomers vaak door in Finland, waar ze in het geboortedorp van haar moeder logeerde, ging wildkamperen in Lapland en het weidse Finse landschap ontdekte. Ze woonde zelfs een tijdje bij haar Finse oma en hielp bij haar op de boerderij. Hierdoor werd Finland haar spirituele thuisland; Sanna put haar inspiratie uit de magie van het wilde Finse landschap, maar ook de Sami uit Lapland zijn een grote inspiratiebron. Dat blijkt ook uit haar werk, dat wordt gekenmerkt door decoratieve patronen die tegelijkertijd traditioneel en modern zijn. Sanna geniet erg van haar werk en van het feit dat ze zichzelf kan onderhouden met haar creativiteit, want zoals ze zelf zegt: ‘Ik ben niet gemaakt voor het kantoor, dat is een ding dat zeker is!’

 

Ze studeerde aan de universiteit van Brighton, waar ze nog steeds woont. Na haar afstuderen verkocht ze haar zeefdrukken in de winkel van haar zus, een boetiek in het teken van Scandinavisch design. Daar kreeg de manager van de populaire Britse band Keane haar in het oog, waarna de band haar inhuurde om de cover van hun album ‘Under the Iron Sea’ te ontwerpen. Een Londens kunstagentschap leidde het project en nam Sanna op in hun bestand van kunstenaars. Sinds 2008 ontwerpt Sanna voor Marimekko. De eerste prints die ze voor het textielmerk maakte, baseerde ze op één van haar lievelingsverhalen uit het Nationale Finse epos Kalevala.

 

Naast De Notenkraker illustreerde Sanna ook The Snow Queen en The Fir Tree.

Boeken door Sanna Annuka

De Notenkraker