Je manuscript opsturen: do’s and don’ts

Voor alle aspirant-schrijvers: do’s en don’ts bij het opsturen van je manuscript. Hoe zorg je dat je bovenaan de stapel komt en niét meteen in de (digitale) prullenbak verdwijnt?

schrijven 1

Do’s

Stuur een begeleidende mail mee. Wees daarin neutraal: zelfverzekerd, maar niet té. Geef een samenvatting van je verhaal (en vertel ook hoe het afloopt) en een korte beschrijving van de belangrijkste personages.

Het helpt als je manuscript al gecorrigeerd is en/of gelezen door een proeflezer. Teksten vol fouten worden sowieso afgewezen.

Zorg voor een uitgewerkt manuscript. Leestekens en witregels zijn fijn voor de leesbaarheid. Zorg ervoor dat je dialogen netjes weergeeft (kijk in een boek voor een voorbeeld). Een redacteur zal minder snel doorlezen in een chaotische lap tekst dan in een goed uitziende, duidelijk leesbare tekst.

schrijven 4

Don’ts

Niet doen alsof je een briljant boek hebt geschreven – dat doen wij wel. Loop ook niet op de zaken vooruit; ga er niet al vanuit dat het wordt uitgegeven. Vragen als: ‘wanneer verschijnt mijn boek’, ‘hoeveel ga ik hiermee verdienen’, ‘wanneer kan ik langskomen’, ‘wat zijn jullie plannen qua marketing’ helpen je niet.

Schep niet op dat je ouders/neefjes en nichtjes/vriendinnen het zo geweldig vonden om te lezen. Natuurlijk vonden ze dat, ze zijn familie.

Let erop dat je boek past bij het fonds van de uitgeverij. Je stuurt je roman niet naar een prentenboekenuitgeverij.

schrijven 2

Tips van Sarah, verantwoordelijk voor de manuscripten bij Uitgeverij Kluitman/ Blossom Books en dus een expert:

Zorg ervoor dat je verhaal opent met actie, sleur de lezer meteen mee. Als de aanloop te lang is, verliest de lezer (en dus de redacteur) zijn aandacht. Je verhaal moet dan éxtra goed zijn om het af te maken en als je pech hebt is de redacteur al gestopt met lezen.

Show, don’t tell! Zoek desnoods op Google wat het is en hoe het werkt, maar doe het alsjeblieft.

Kill your darlings. Overbodige passages werken vertragend en afleidend, hoe prachtig ze ook geschreven zijn.

Zorg dat je zelf je personages door en door kent. Het is een beetje raar als ze in het eerste hoofdstuk vegetariër zijn en in het tweede hoofdstuk een hotdog-eetwedstrijd winnen (om maar even een overdreven voorbeeldje te noemen).Dan maak je jezelf als schrijver een beetje ongeloofwaardig.

Zorg voor een spanningsboog! Er moet wel regelmatig wat gebeuren in het verhaal.

Tenslotte: hou je schrijfstijl actief!

Veel succes! Ben jij een wannabe writer?