fbpx

Bijeenkomst diversiteit in YA

De meeste boeken die in Nederland verschijnen gaan over witte mensen. Logisch, zou je misschien denken, want alle Nederlanders zijn toch ook wit? Maar dat is natuurlijk niet waar. Er zijn genoeg Nederlanders van kleur, en die lezen ook. Maar er zijn nog niet veel boeken met een gekleurde hoofdpersoon. En daar moet verandering in komen.

“Ik kan niet geloven dat ik nog steeds moet pleiten voor volledige representatie in literatuur.”

Een tijdje terug lazen we een artikel van Sayonara Stutgard over poortwachters in de literatuur. Daarin vonden we een heel mooi compliment voor onze uitgeverij, maar ook heel veel droevige voorbeelden. Een van onze ateurs, Jason Reynolds, is hier een goed voorbeeld van. Tot zijn zeventiende las hij nooit een boek, omdat hij dacht dat er tóch geen boek over hem bestond. En daarom begon hij zelf te schrijven, over jongens zoals hij, en over jongens zoals om hem heen. In Amerika heeft dit heel veel verandering kunnen brengen. En met iedere nieuwe titel die er verschijnt, wordt er meer verandering gebracht. Dit hopen wij ook in Nederland te kunnen realiseren. Met auteurs als Jason Reynolds, Tahereh Mafi, Samira Ahmed en hopelijk in de toekomst nog veel meer!

Praat met ons mee!

Het boekenvak is erg wit. Wij zelf zijn alle drie witte vrouwen, en ook het grootste deel van onze lezers is wit. Ook al zijn we misschien op de goede weg, we kunnen nog zo veel leren. En we leren graag van de mensen waar het om gaat. Identificeer jij je als persoon van kleur? Dan willen we graag jouw hulp! Daarom organiseren we binnenkort een bijeenkomst voor mensen van kleur.

Ben jij een persoon van kleur en lees jij graag YA? Ben je (ongeveer) tussen de 15 en 25 jaar oud en zou je ons graag willen helpen om de diversiteit in YA te verbreden? Op 28 juni organiseren we een bijeenkomst bij ons op kantoor (in Utrecht) waar we graag met je in gesprek gaan over wat er nog mist en wat we hieraan kunnen doen.

Details

Wat: Bijeenkomst en brainstorm diversiteit in YA
Wanneer: vrijdag 28 juni, 17:00-18:30
Waar: Jagerskade 17C, Utrecht

We beginnen de avond met een introductie door uitgever Myrthe, zij zal vertellen over ons huidige aanbod en de boeken die later dit jaar bij onze uitgeverij zullen verschijnen. Vervolgens zal ik jullie vertellen over onze plannen rondom diversiteit in YA en zullen we met de hele groep brainstormen over nieuwe ideeën. Rond 18u wordt er pizza bezorgd en uiteraard ga je niet naar huis zonder nieuw leesvoer.

Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar Fleur (fleur[at]blossombooks.nl).

“Als literatuur een weergave is van de werkelijkheid, wat vertelt het Nederlandse boekenaanbod ons dan?”

We zijn ons ervan bewust dat er meer soorten diversiteit bestaan, bijvoorbeeld LHBT, of mensen met een beperking. En natuurlijk zijn er ook heel veel witte mensen die ideeën hebben om de diversiteit in YA te verbeteren. Voor deze bijeenkomst zijn we alleen op zoek naar mensen van kleur, we willen graag mét hen in gesprek, en niet óver hen. Maar in de toekomst zullen we wellicht een ander soort bijeenkomst houden.

Lees het artikel van Sayonara Stutgard in Het Parool: ‘Nieuwe poortwachters zijn hard nodig in de literatuur’