fbpx

Volg het omslag: Iskari!

In oktober verschijnt het tweede deel in de Iskari-serie: De gevangen koningin. We zijn al druk bezig met het omslag, en nemen jullie graag mee in dat proces!

Het begin

Net als Iskari. De laatste Namsara, krijgt het tweede deel in de Iskari-Serie een geïllustreerd omslag en een poster aan de binnenkant van de stofomslag. Elsa Kroese maakte het fantastische eerste deel, en kan nu aan de slag met deel 2! In mei mailde Myrthe een coverbriefing naar Elsa. Hier staat zoveel mogelijk bruikbare informatie in: een korte samenvatting van het boek, zoveel mogelijk informatie over het uiterlijk van de hoofdpersoon en alles wat belangrijk kan zijn. Dit stond er in de briefing voor De gevangen koningin:

Het is Roa’s missie om een tiran ten val te brengen, dus trouwde ze met Dax, de troonopvolger. Daarmee offerde ze een heleboel op: haar thuis, haar dromen en haar eerste liefde.

Nu is Dax de koning, en Roa een Struiklander-konigin. Ze wordt veracht door iedereen in Firgaard, en bovendien verdacht van hulp aan de Iskari, die zo onder de doodstraf is uitgekomen. Zelfs haar man is bang voor haar – zo erg dat ze niet eens in hetzelfde bed slapen. En dat is maar beter ook, want Roa heeft een geheim dat ze nog nooit aan iemand verteld heeft. Een geheim dat bewijst dat ze ongeschikt is om naast Dax te regeren. Als er ook nog eens een aanval op haar leven plaatsvindt, en Dax gewond raakt terwijl hij haar probeert te beschermen, wordt nog duidelijker dat de koning en het koninkrijk niet veilig zijn met haar als koningin.

Kenmerken ROA:

  • Roa heeft een donkere huid, en gemillimeterd haar.
  • Ze draagt vaak simpele kleding waarin ze vrij kan bewegen. ‘Woestijnkleding’: simpele kaftans zonder al te veel versieringen en opsmuk.
  • Om haar hals draagt ze vaak een blauwe kralenketting.
  • Haar wapen is een scythe. Het heft is van hout, ingelegd met alabast en met een ster ingekerfd. Het lemmet is van glanzend metaal.
  • Op haar linkerschouder zit vaak een witte havik.

Verder goed om te weten: Roa komt oorspronkelijk uit de Scrublands/Het Struikland; een armere plek dan Firgaard waar veel boeren wonen en graan wordt verbouwd. Het eerste deel van het boek speelt zich daar af, het tweede deel in Firgaard.

De eerste schetsen

Elsa gaat aan de slag met de coverbriefing. Ze begint met een schets, want dan kan ze makkelijker dingen aanpassen, mocht dat nodig zijn. We vroegen haar hoe ze aan zo’n project als Iskari werkt.

Hoe begin je? Maak je eerst een aantal kleine schetsen, of heb je vaak meteen een beeld in je hoofd?

Als ik tijd heb probeer ik altijd het manuscript, of een deel van het manuscript te lezen. Zodra ik een scène in het boek vind waarbij ik sterk een beeld kan vormen, noteer ik dat. Vaak schrijf ik ook details op over de personages.

Mijn schetsproces is misschien ietwat ongebruikelijk; in plaats van het maken van een serie van losse schetsen, vorm ik eigenlijk een beeld door éé schets constant aan te passen om zo verschillende versies van één idee te proberen. Je moet bij dat aanpassen dan denken aan elementen toevoegen, groter of kleiner maken, en op een andere plek zetten. Dat kan omdat ik digitaal werk.
Ik begin pas aan een nieuwe schets als ik vastloop in een idee, of er snel achterkom dat iets absoluut niet gaat werken. Soms maak ik maar éé schets, soms meer.

Wat voor tekenspullen gebruik je om de schets te maken?

Ik werk volledig digitaal, omdat ik zo makkelijker aanpassingen kan maken gedurende het proces. Ik gebruik verschillende grafische software en een tekentablet waarbij ik met een pen direct op een scherm kan tekenen.

En wat gebruik je om de schets uiteindelijk af te maken?

De truc voor mij is om in een schets zo sprekend mogelijk het plan dat ik heb te visualiseren, zonder mezelf te verliezen in het uitwerken van details.
Soms werk ik eerst in zwart-wit, en pas als ik tevreden ben met het concept dan switch ik naar kleur. Bij de schetsen voor Iskari ben ik meteen gestart met kleur. Verder kijk ik in dit stadium ook altijd naar wat referentiemateriaal. Omdat ik gekozen heb voor een achtergrond met een zandstorm en ik zoiets niet elke dag teken, heb ik ter inpsiratie bijvoorbeeld een stukje van de film Mad Maxgekeken – waarin een scène zit met een erg gaaf uitziende zandstorm.

Vond je iets lastig aan deze omslag(en)?
Ik houd heel erg van het tekenen van details en versieringen, maar Roa is een personage dat zich praktisch en sober kleedt. Ik moest me inhouden om haar niet allerei extra aankleding te geven, zoals oorbellen of armbandjes, die niet bij haar zouden passen.

 

Work in progress

Begin juni ontvingen we de eerste schets van Elsa. Die kunnen we natuurlijk met jullie delen. En kijk nou! Roa is zomaar tot leven gekomen! Het is echt zo leuk om de eerste impressie van een omslag te zien – zeker als hij er zo uit ziet. (En we zijn altijd ontzettend onder de indruk van het vermogen van Elsa om meteen het goede beeld te treffen.)

Onze enige aanmerking was dat Roa misschien iets glimlachender kan kijken. Toen we Kristen mailden met deze schets was ze ontzettend enthousiast, maar zei ze dat een jurk met twee mouwen (of geen) beter was dan een. Dat paste beter in de worldbuilding.  Dat laten we aan Elsa weten, zodat zij weer verder kan!

Houd onze site in de gaten voor deel 2 van Volg de omslag! Meer weten over Elsa, of meer van haar werk zien? Kijk op http://www.elsakroese.com.

 

 

  • Lotte
  • 03 jul, 2018
  • geen reacties

Deel je opmerking

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.