fbpx

Kass Morgan vertelt over ‘Rebel’!

Op 3 oktober verschijnt De 100. Rebel, het vierde deel in de serie. Een verrassing voor de lezers, want De 100 zou eerst een trilogie worden. Kass Morgan vertelt alles over haar nieuwe boek!

Wat was er eerst: het boek of de televisieserie? En wat vond je ervan dat ze allebei tegelijk ontwikkeld werden?

‘Nou, ik kreeg contact met Alloy, een creatieve denktank die geweldig leuke, concrete ideeën voor boeken ontwikkelt; onder andere Gossip Girl en The Vampire Diaries zijn door hen bedacht. Ze benaderden me met een idee over honderd tieners die van een ruimteschip naar de aarde gestuurd worden om deze opnieuw te koloniseren. Ze vroegen me of ik daar misschien interesse in zou hebben en ik zei ‘Ja, absoluut!’ En ze gaven me superveel vrijheid om de personages en de wereld te verzinnen.

Tegen de tijd dat ik het eerste boek bijna af had, kwamen we erachter dat The CW er een tv-serie van wilde maken. Ze hadden opdracht gegeven om een pilot te maken en inmiddels hadden ze al een goede scenarioschrijver en uitvoerend product gevonden. Het boek was er dus eerst, maar de tv-serie volgde heel snel, wat ik ontzettend spannend vond. De boeken en de tv-serie zijn gelijktijdig gemaakt, dus er was niet erg veel samenwerking, en dat was eigenlijk heel fijn, omdat ik denk dat we daardoor de ruimte kregen om keuzes te maken die het best passen bij ons medium.’

De fandoms van het boek en de show overlappen deels, dus ik kan me voorstellen dat er ook veel fans van de show naar je toe komen. Hoe gaat dat, om een fandom binnenin een fandom op te bouwen?

‘Dat weten we zelf nog niet zo goed! Omdat de show en de boeken zo van elkaar verschillen, is het soms moeilijk om er op een nuttige en respectvolle manier met de fans over te praten. Zoals je weet is Clarke in de boeken hetero en vormt ze een stel met Bellamy; dat is de situatie in de boeken. Soms heb ik het daarover, want dat is de realiteit voor mijn personages, ook al ligt het gevoelig omdat het anders is in de tv-serie.

Ik vind het ontzettend gaaf dat ze Clarke in de serie queer hebben gemaakt. Dat is een geweldige artistieke en politieke keuze geweest, die zo belangrijk is voor de representatie in de mediavan mensen die queer zijn.
Maar ik weet dat het gevoelig ligt bij mensen die zich storen aan een relatie tussen Bellamy en Clarke, dus soms bevind ik me in een nogal ongemakkelijke situatie; want ik wil graag praten over de wereld in mijn boeken, maar sommige mensen ergeren zich eraan. Ik doe mijn best om er op een goede manier over te praten, maar het is echt een uitdaging…
Aan de andere kant is het zo vleiend en inspirerend om te zien hoe de lezers meegesleept worden door de verhaalwereld. Dat probeer ik in mijn achterhoofd te houden op de momenten dat ik iets zeg en ik niet de reactie krijg die ik graag zou willen.’

Er komt een nieuw personage voor in Rebel die wordt beschreven als superslim en goed in natuurkunde… is dat een knipoog naar Raven uit de tv-serie?

‘Ik heb er nooit zo over nagedacht, maar wie weet? Alhoewel, een aantal boekenfans hebben de theorie dat Raven en Finn zijn gebaseerd op de boekpersonages Glass en Luke, die niet in de show voorkomen. In de tv-serie is het omgedraaid: Raven is de ingenieur en Finn is haar vriendje. Ik weet niet of ze dat expres gedaan hebben, maar zo ja, dan vind ik het heel stoer dat het zo omgedraaid hebben.’

De tv-serie en de boeken hadden hetzelfde beginpunt, maar zijn allebei op heel verschillende paden terechtgekomen. Zou het in de toekomst mogelijk zijn dat de tv-serie en de boeken verhaallijnen van elkaar overnemen?

‘Ik zou het niet weten… ik denk dat er sowieso overlegd zou moeten worden, en ik weet ook niet of het echt zou werken. Maar goed, als mensen boos worden omdat Lexa niet in de boeken voorkomt; dat is dus omdat ze niet voorkomt in mijn wereld, ze is niet mijn personage om mee te spelen.’

Maar ik denk wel dat het belangrijk is om dat uit te leggen, omdat veel lezers, waaronder ikzelf, niet weten wat de regels precies zijn… en omdat de personages van tv op de omslag van de boeken staan!

‘Ja, dat klopt. Het is heel verwarrend! [lacht] Maar het ziet er supercool uit, dus wat maakt het eigenlijk uit?’

In je boeken zijn Clarke en Bellamy overduidelijk het stel, maar vooral in dit boek hebben ze veel problemen, aangezien ze elkaar nog beter moeten leren kennen. Hun relatie is heel genuanceerd.

‘Wat leuk dat je dat vindt, want dat probeerden we naar voren te brengen. En dat geldt voor veel personages van deze leeftijd; elke tiener groeit en verandert in de loop van een jaar – vooral als je doormaakt wat deze personages moeten doormaken! Ze groeien nog sneller en veranderen nog meer, en het is interessant [om te onderzoeken] hoe een relatie daardoor beïnvloed wordt. Daarbij gebeuren er dingen die Clarke en Bellamy uit elkaar drijven en dingen die ze nader tot elkaar brengen.’

Kun je in je hoofd uit elkaar houden hoe jouw personages eruitzien en hoe de personages uit de tv-serie eruitzien? Kan je het uiterlijk van de personages uit je boeken en dat van de personages uit de tv-serie uit elkaar houden?

‘Dat is heel bijzonder, want Clarke ziet er in mijn hoofd precies zo uit als Eliza Taylor en Marie Avgeropoulos lijkt ook precies op Octavia. Wat de rest betreft: ze zijn supergoed gecast, maar ze zijn iets anders dan ik in mijn hoofd had. Ik heb een wat ander beeld van Bellamy en Wells bijvoorbeeld. Maar het is hartstikke leuk, ik vind het absoluut niet erg dat Eliza in de rol van Clarke door mijn verbeelding rondrent.’

Is Rebel echt het einde? Of is er een kans dat er vijfde boek komt?

‘Voor nu is het zeker het einde, maar dat dacht ik ook toen ik Thuis af had. Het ligt er helemaal aan hoe het boek ontvangen wordt en of de lezers meer willen. Als mensen graag meer tijd met mijn personages en hun wereld willen doorbrengen, dan is er zeker kans dat er ooit nog een boek komt. Maar daar ben ik op dit moment absoluut niet mee bezig.
Ik vond het wel fijn om dit boek af te sluiten op een manier waarmee ik het volgende kan beginnen. Rebel eindigt op een, hoop ik, heel bevredigende manier, met een bepaalde scène, maar verder is er zeker een opening voor een heel nieuw avontuur, als dat de volgende stap wordt.’

Dit interview verscheen eerst op hypable.com. We hebben hem vertaald om hem met de Nederlandse fans te kunnen delen!

 

  • Myrthe
  • 18 sep, 2017
  • geen reacties

Deel je opmerking

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.