fbpx

Het is Pride-maand: deze boeken moet je lezen

Juni is Pride-maand! Wij zochten de beste boeken om te lezen tijdens deze maand.

Waarom juni?

Op 28 juni 1969 vonden in Greenwich Village in New York de Stonewall-rellen plaats. De politie viel voor de zoveelste keer de Stonewall Bar binnen. In die tijd was homoseksualiteit verboden: mensen die ‘verdacht’ werden liepen het risico op ontslag, publieke vernedering, fysiek geweld of een gevangenisstraf.

De (veelal homoseksuele, lesbische en transgender-) bezoekers van de Stonewall-bar kwamen op die junidag veertig jaar geleden in opstand en vochten terug tegen de politie. De rellen hielden aan tot de volgende dag. Ze worden gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de strijd voor homorechten, en het begin van de homorechtenbeweging. Precies een jaar later, op 28 juni 1970, vonden de eerste Pride-marches plaats.

Pride is een beweging die seksuele diversiteit viert. Het is ook een manier om te protesteren tegen discriminatie en geweld tegen LGBTQ+-mensen. Het pleit voor waardigheid en gelijke rechten en is een manier om de maatschappij bewust te maken van de problemen die er (nog steeds) spelen. Tegenwoordig is het natuurlijk ook vooral en feestelijke gebeurtenis, maar wel altijd met deze achterliggende gedachte.

(Dit is natuurlijk een heel korte samenvatting: als je meer wilt weten vind je hier informatie over de Stonewall-rellen en de homorechtenbeweging.)

Om te lezen in juni

Na deze mini-geschiedenisles hebben we natuurlijk ook nog wat fijne leestips voor je! Niet per se om alléén in juni te lezen, maar wel om extra in het zonnetje te zetten deze maand.

Love, Simon

We hoeven bijna niet meer uit te leggen waar deze gaat,toch? Bij ons verscheen het boek van Becky Albertalli in 2016 als Simon versus de verwachtingen van de rest van de wereld, inmiddels is het verfilmd én als filmeditie uitgebracht als Love, Simon.

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig.  Maar waarom is het eigenlijk zo dat je je moet verantwoorden als je afwijkt van de norm? En wat is eigenlijk normaal? Hij zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt, terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de leukste jongen ooit.

Love, Simon leest als een feelgood romcom (en dat is precies wat het is). Voor als je op zoek bent naar luchtig, lief en grappig – maar met een ijzersterke boodschap.

 

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Het boek van Benjamin Alire Sáenz heeft al heel veel lezersharten veroverd. Het verhaal over de bijzondere vriendschap tussen twee jongens die allebei naar beroemde filosofen zijn vernoemd is ontroerend en bovendien prachtig opgeschreven.

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Tot 22 juli koop je de hardcover voor maar €10,-! Daarna verschijnt een paperbackeditie, en natuurlijk is er ook een e-bookversie. Wat je voorkeur ook is: zorg dat je dit fantastische verhaal niet mist deze zomer.

 

De eigenzinnigheden van Leah Burke

Becky schreef na Simon vs. gewoon door! Na De voordelen van onbeantwoorde liefde volgde De eigenzinnigheden van Leah Burke. Je kunt dit lezen als een vervolg op Simon vs. – en ook al heeft Simon een grote rol in het boek, Leahs verhaal is net zo leuk om te lezen.

Leah Burke is drummer in een girlband, koningin van de droge humor, de beste vriendin van Simon Spier en vreselijk onzeker. Nu het laatste jaar op haar middelbare school ten einde loopt, maakt ze zich niet alleen druk om haar – vindt ze zelf – middelmatige tekeningen, maar ook om:

  • Haar vriendengroep die uit elkaar begint te vallen;
  • Het feit dat ze biseksueel is, en dat ze dat aan niemand durft te vertellen;
  • Haar hopeloze verliefdheid op een goede vriendin, die al een vriend heeft.

En alsof dat nog niet genoeg is, komt de prom steeds dichterbij, en het moment waarop Leah en haar vrienden allemaal naar verschillende universiteiten gaan ook. Leah probeert op alle mogelijke manieren iedereen bij elkaar te houden, maar ze zal misschien meer voor zichzelf moeten kiezen – en voor de liefde.

Zelfde stijl als Simon, totaal nieuw personage (waar je hoe dan ook van zult gaan houden). Voor alle Simon-fans!

 

De slaapster en de spintol

Neil Gaiman schreef een sprookje dat iéts anders gaat dan je verwacht. In De slaapster en de spintol redt de prinses zichzelf en kust daarnaast ook nog een andere prinses wakker. Meer zeggen we niet, alleen dat je het asap moet lezen (en je vergapen aan de prachtige illustraties van Chris Riddell).

Je dacht dit verhaal misschien te kennen. Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks. Een magische spintol. Een overwoekerd kasteel met een prinses in diepe slaap. Drie dwergen zien verder onheil aankomen, en dan besluit een koningin met sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard.

Dit boek is uitgevoerd in een luxe hardcover met slipcase, met goudfolie en goud op snee.

 

 

Welk boek kies jij deze maand?

 

  • Lotte
  • 25 jun, 2018
  • geen reacties

Deel je opmerking

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.