fbpx

2018 het Becky Albertalli-jaar!

We kunnen 2018 best het Becky Albertalli-jaar noemen. Een film, twee nieuwe boeken en een heleboel plannen: Becky vertelt erover aan Bustle, en wij vertaalden het voor jullie!

Love, Simon

Toen Love, Simon – de verfilming van Becky Albertalli’s YA-boek Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld – in maart 2018 in de Verenigde Staten uitkwam, volgde veel lof voor de film, cast en natuurlijk de bedenker van Simon zelf. Na exclusieve screenings en socialemediapromotie leek Love, Simon het gesprek van de dag, en met een goede reden. Het verhaal over Simon Spier en hoe hij uit de kast kwam, is zonder enige twijfel een van de meest invloedrijke YA-boeken van de afgelopen jaren.

“Ik denk dat het moeilijk is om te schatten op welk moment ik alles [wat is gebeurd] kan gaan verwerken. Ik vind het nog steeds onwerkelijk dat er daadwerkelijk een boek van mij is gepubliceerd,” vertelt Becky. “Het is zo spannend allemaal, en er zijn natuurlijk ups en downs, maar ik ben erg gelukkig. Het is een mooi jaar geweest, waarin ik enorm veel dingen van mijn bucketlist heb kunnen strepen – dingen waar ik nooit van had kunnen dromen dat ze ooit op mijn bucketlist zouden komen te staan.”

Twee mijlpalen zijn de première van Love, Simon en de verschijning van De eigenzinnigheden van Leah Burke, een vervolg op Simon vs dat binnenkwam als nummer een op de New York Times-bestsellerlijst.

“Ik vond het geweldig om deel uit te mogen maken van de première en screenings, en om het allemaal te delen met het publiek. Maar ik vond het ook heel erg leuk om te ervaren dat het heel intiem is als je je verhaal tot leven ziet komen. De gedachte dat andere mensen hetzelfde ervaren vind ik heel speciaal – met name de tieners die het misschien heel erg nodig hebben,” zegt Becky. “Wanneer de film op dvd uitkomt zal de toegankelijkheid van het verhaal veel groter worden, en tieners die niet naar de bioscoop konden, of te verlegen waren om te gaan, kunnen de film dan ook eindelijk zien.”

Nieuwe dingen

Becky vertelt dat De eigenzinnigheden van Leah Burke het laatste verhaal is met deze personages. Ze heeft er moeite mee: “Ik ben er kapot van dat dit het einde van dit verhaal is.” Maar als ze e-mails krijgt van lezers – ten minste 10 per dag – vragen ze allemaal om een van drie dingen: een vervolg vanuit Simons perspectief, een vervolg vanuit Blue’s perspectief of Simon vs herschreven vanuit Blue’s perspectief.

“En dat zijn drie dingen die ik niét ga doen,” zegt Becky. “Een van de redenen daarvoor is omdat ik graag schrijf over koppels die samenkomen. Hoe vaak ik ook denk aan Simon en Blue die gaan trouwen en voor altijd samenblijven, daar wil ik niet per se over schrijven.

En misschien wel belangrijker: ik wil rekening houden met representatie, en erop letten dat ik niet te ver ga door te schrijven over personages die tot een bepaalde minderheid behoren die ik niet vertegenwoordig, en die sowieso zijn ondervertegenwoordigd in Young Adult. Ik ben me ervan bewust hoeveel ruimte mijn boek in zou nemen [ten koste van een andere auteur] – vooral een boek over Blue.” 

Becky houdt op dit moment de wereld van Simon levend via de bestaande vormen – en door herinneringen aan haar ervaringen op de Love, Simon-filmset te delen. Iets waar ze altijd om moet lachen is een grappig moment tussen mede-YA-auteur Adam Silvera en Nick Robinson, de acteur die Simon speelt.

“Ik weet niet of ik dit ooit verteld heb, maar Adam Silvera kwam naar de set toen we de Halloweenscène aan het filmen waren. Het was zijn eerste keer op een filmset en ik stelde hem voor aan verschillende mensen,” vertelt Becky. “Maar Adam en Nick hadden vijf of zes introducties nodig voordat ze elkaar een hand konden geven. Nick had altijd net iets in zijn handen, was kippenpootjes aan het eten en had saus aan zijn handen, of was verkouden. Het was echt absurd, maar ik geloof dat Adam hem uiteindelijk toch een hand heeft kunnen geven.”

Wat als dit het is

En Becky gaat alleen maar meer avonturen met Adam tegemoet de komende maanden. Hun eerste boek samen, What If It’s Us, ligt op 9 oktober in de Verenigde Staten in de winkels [en rond dezelfde tijd is de Nederlandse vertaling Wat als dit het is ook verkrijgbaar]. Het is een romantische komedie, over Arthur en Ben die elkaar een aantal keer toevallig ontmoeten in New York. Dit verhaal past goed bij Becky’s eerdere boeken – ook al was de samenwerking een hele nieuwe ervaring voor haar.

“Het was de beste schrijfervaring van mijn leven. Als ik nu zelf aan het schrijven ben denk ik alleen maar ‘Waarom moet ik dit zonder Adam Silvera doen?!’ Schrijven met Adam is zo leuk. Als ik over Arthur schreef maakte ik gebruik van materiaal van Adam of leende ik zijn ideeën, en hij deed hetzelfde, maar dan omgekeerd. We wisselden onze hoofdstukken al snel uit, omdat ik moest weten welke richting Adam op ging met Bens personage zodat ik zijn dialoog kon schrijven in mijn hoofdstukken. We hebben dan ook veel invloed gehad op elkaars hoofdstukken.”

  • Lotte
  • 11 jun, 2018
  • geen reacties

Deel je opmerking

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.