Dysto-wat? Dystopisch!

Als je denkt dat er alleen trends in de modewereld bestaan, heb je het mis. Ook in de boekenwereld is er sprake van genres die ‘in’ zijn. De laatste tijd zijn dystopische verhalen erg populair. Dystopisch? What the eff?

Je hebt er vast wel eens eentje gelezen, bijvoorbeeld De Hongerspelen, Matched, Een wereld zonder hemel of Inwijding. Bij Blossom Books zijn we werkelijk gek op deze verhalen. Maar wat is een dystopisch verhaal nu precies?

Dysto-wat?
Laten we dit ‘lesje’ eens beginnen met twee begrippen. Aan de ene kant is er een utopie, en het tegenovergestelde daarvan is een dystopie. Een utopie is – kort gezegd – een ideale samenleving. Je raadt dus al dat een dystopie een samenleving is met alleen maar negatieve en slechte eigenschappen. Daar waar je absoluut niet wilt wonen. Een dystopisch verhaal speelt zich dus af in zo’n wereld. Vaak ligt die in de toekomst, en worden mensen onderdrukt door de regering, of een dictator.

Dat het genre nu heel populair is, betekent niet dat het nieuw is. Het eerste boek dat over een utopie is geschreven, komt uit 1516 (Utopia door Thomas More). En ook dystopieën komen voor in veel oudere boeken. Misschien ken je Lord of the flies wel, of Gullivers travels (dat is ook een film). In de laatste komt een utopie én een dystopie voor. Het beroemdste voorbeeld van dit moment is de al eerder genoemde De Hongerspelen.

Kenmerkend
Er zijn een aantal typisch dystopische elementen:

  • Een maatschappij waarin geen vrijheid meer bestaat, met een totalitaire regering.
  • Een maatschappij die bestuurd wordt door computers of robots.
  • De ondergang van koninkrijken in de wereld
  • Geen privacy meer voor mensen, de overheid weet alles
  • Een samenleving waar iedereen hetzelfde is en waar cultuur of het uiten van je emoties verboden is
  • Een maatschappij waar mensen alleen dienen als voedsel of als orgaandonoren
  • Een wereld waarin (een deel van) de mensheid is uitgestorven na een kernoorlog, ziekte of andere ramp. (Bron: Wikipedia)

Iets voor jou?
Denk je nu: poeh, best heftig? Dat is het ook. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen vrolijkheid of hoop in de boeken zit. Juist wel! De hoofdpersonen zijn vaak sterk en dapper, en vastbesloten te vechten voor een andere wereld dan die waarin ze nu leven. Daarnaast is hoop op een betere toekomst een groot thema, en dat is vaak erg mooi uitgewerkt. Het is natuurlijk per boek verschillend, maar ook in een wereld vol ellende is er soms plaats voor humor.

Dan nog even een fabel uit de wereld helpen: dystopische boeken zijn niet per se eng. En ik kan het weten, want ik hou zelf helemaal niet van enge boeken. Toch vond ik Vrees me prachtig. Het mooiste aan dystopische verhalen vind ik dat ze je laten nadenken over de wereld zoals hij is. Je beseft dat je eigenlijk wel geluk hebt dat je hier geboren bent en dat alles redelijk voorspoedig gaat in de wereld. Na zo’n boek lees ik ook het liefst weer even luchtige chicklit, maar afwisseling is juist leuk!

Ben jij al een fan van dystopische boeken? Of ben je hierdoor nieuwsgierig geworden? We zijn benieuwd naar jouw mening!

Liefs,

Lotte
Blossom Books