Zorro. De vloek van Capistrano

De gemaskerde held Zorro bestormt de Wereldklassiekers
Kevin Hassing
Sophie Pluim

Wereldklassiekers: boeken die je gelezen moét hebben en een grote invloed hebben gehad op de moderne literatuur. Onze lijn bewerkt ze naar een toegankelijke en leesbare vorm, speciaal voor jongeren. De boeken zijn een perfecte manier om ook minder getrainde lezers kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur en vormen dé opstap naar ander klassiek werk. De wereldberoemde verhalen zijn nu door Nederlandse auteurs opgeschreven en zetten aan tot gesprekken in de klas over de symbolische waarde van literatuur, met natuurlijk de vraag wat iets nou een klassieker maakt, of de verhalen het waard zijn en welke elementen een verhaal tijdloos kunnen maken.   

Wie kent hem niet? De Spaanse held met zijn zwarte masker, grote hoed en wapperende cape. En niet te vergeten zijn handelsmerk: de letter Z die hij achterlaat na elk gevecht. Al vanaf 1920 worden er films en series gemaakt waarin Zorro schittert. Zo werd hij gespeeld door Antonio Banderas en was als dierenvorm te zien in Puss in Boots. Ook de vertelling van Isabel Allende is een bekende roman geworden. Maar wie kent eigenlijk het echte verhaal van deze cultheld? 

Thematiek
Spanning en avontuur; 19e eeuw; recht en onrecht; gemaskerde held; Californië; Spanje; schermen 

Stijlelementen
Omdat het verhaal zich afspeelt in 19e-eeuws Spanje en Californië, komen er verschillende laagfrequente woorden en plaats-en-tijdjargon in terug. Hierbij kun je denken aan verouderde woorden zoals kastelein, tijdsgebonden begrippen zoals missiepost en het gebruik van Spaanstalige begrippen zoals haciënda en señor. In verschillende gevallen worden de Spaanstalige begrippen bij het eerste gebruik schuingedrukt geïntroduceerd, vergezeld van een korte uitleg in de lopende tekst. De verhaallijn is helder en overzichtelijk uitgewerkt, waardoor het boek ook zeer geschikt is voor leerlingen die mogen worden uitgedaagd op 3F-niveau, maar niet direct de overstap zullen kunnen maken naar de thematisch zwaardere volwassenliteratuur.  

Goed om te weten: 

  • Gelanceerd om (met name) jongeren kennis te laten maken met klassiekers uit de wereldliteratuur; 
  • Bevat onmisbare kennis: de verhalen worden vaak in eigentijdse literatuur weerspiegeld en aangehaald; 
  • Prachtig uitgevoerd in linnen omslag, met zwart-wit illustraties; 
  • Vormt een goede brug bij de overstap van jeugd- naar volwassenliteratuur; 
  • Biedt met name op taalvaardigheidsniveau een nieuwe uitdaging voor leerlingen die nog niet toe zijn aan zwaardere thematiek, maar wel in hun leesniveau stijgen; 
  • Volgens IkvindlezenNIETleuk is dit boek geschikt vanaf de volgende schoolniveaus: vmbo bovenbouw, havo/vwo onderbouw, tweede graad; 
  • Een herteld werk door een Nederlandse auteur. 
240 pagina's
Hardcover € 24,99
ISBN: 9789463492560

Categorieën

  • Wereldklassiekers

Thema's

  • Queeste

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook