Zomerburen

Rianne Robben

Zomerburen is het ideale feelgood-verhaal, waarin vriendschap, liefde, de zomervakantie centraal staan en de toekomstplannen van een puber helemaal overhoop gegooid worden. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat het gaat om een hoofdpersonage uit de LHBTI+-community. Hoewel er steeds meer boeken komen met queer hoofdpersonages, is dit een van de boeken waar biseksualiteit centraal staat en daarom een fijn boek van herkenning voor de (zoekende) biseksuele leerling.  

De toonaangevende website queerboeken.nl plaatste dan ook een artikel over dit boek, waarbij de redactie het volgende schreef: “Het is een interessante, maar ook leerzame roman geworden. Robben geeft veel informatie over bijvoorbeeld de queer community en Drenthe. En door die locatie is deze young adult-roman ook nog eens erg origineel: want hoeveel romans over de liefde tussen twee meisjes spelen zich nou af op het Drentse platteland?” 

Flaptekst
Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie in zijn eentje naar Australië vertrekt.
Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zo dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken? 

Thematiek
LHBTQ+; Drenthe; toekomst; liefde; biseksualiteit; platteland; twijfels; acceptatie; coming of age
 

Stijlelementen
Zomerburen wordt chronologisch verteld vanuit een ik-perspectief (hoofdpersoon Olivia). Het boek gaat in op de verschillen tussen de randstad en het platteland en een onderdeel van die verschillen zijn de gesproken dialecten. Het boek hanteert verschillende dialectwoorden, die telkens de eerste keer cursief geïntroduceerd worden. Achter in het boek is een verklarende woordenlijst gevoegd. Verschillende keren worden chatgesprekken in het verhaal weergegeven, die ook als zodanig zijn opgemaakt. Het taalgebruik sluit aan bij de belevingswereld van jongeren en er wordt laagfrequent gebruikgemaakt van beeldspraak en stijlfiguren.
 

Goed om te weten: 

 • Zomerburen werd genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021; 
 • Het boek adresseert de impact van heteronormativiteit en de heftige (voor)oordelen over mensen met een andere seksuele oriëntatie dan heteroseksualiteit en geeft informatie over andere mogelijke oriëntaties;  
 • Wordt afgesloten met een opsomming van informatieve websites op het gebied van LHBTQ+ en de Drentse dialecten; 
 • Luchtig geschreven voor de ontwikkelende lezer; 
 • Geschikt voor de onderbouw en de eerste graad;  
 • De hoofdpersoon heeft dyslexie; 
 • Oorspronkelijk Nederlands werk. 
352 pagina's
Paperback € 18,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 202 7

Categorieën

 • Contemporary

Thema's

 • Familie / vriendschap
 • LHBTQ+
 • Liefde

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook

Rosie hartje Jack (3D)

Rosie hartje Jack

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

De tweede stem