TBS

Natasza Tardio

Natasza Tardio (1969) is een Nederlandse auteur, journalist, recensent en tekstschrijver. Ze gaat vaak op schoolbezoek om lezingen en gastlessen te verzorgen, om met jongeren het gesprek aan te gaan over onderwerpen zoals pesten, (huiselijk) geweld en de keerzijde van social media. Haar jeugdthriller Moordvrienden won de Jonge Jury Debuutprijs 2014 en het actuele TBS doet er zeker niet voor onder. De thriller werkt vol spanning naar een pittige climax toe en zorgt zo voor veel leesplezier.

Daarbij is met name de inhoudelijke boodschap interessant: het biedt mogelijkheden om in de klas te discussiëren. Hoe ver mag je gaan voor liefde en mag je daarin dingen voor een ander bepalen? Zijn vooroordelen nuttig of leiden ze vooral tot (ingrijpende) misverstanden? Hoe belangrijk is het spreekrecht van slachtoffers bij een proces en (hoe zwaar) moet het leed van een slachtoffer meetellen in een veroordeling? In hoeverre moet je als thuiswonende jongere meegaan in de beslissingen van je ouders? Door de actuele en inleefbare setting die Natasza Tardio creëert, kun je het als lezer niet helpen je af te vragen wat jij zou doen in een vergelijkbare situatie.  

Flaptekst
Maya’s leven is zoals het zou moeten zijn: ze heeft een hilarische beste vriendin, een date met de leukste jongen van de school en ook best prima ouders. Maar dan wordt alles anders. Maya’s moeder wordt verliefd op een cliënt: tbs’er Nico D.
De affaire wordt breed uitgemeten in de media en vanaf dan weet het hele dorp ervan. Het gaat van kwaad tot erger: Maya wordt geperst op school, die leuke jongen kijkt niet meer naar haar om en dan besluit haar vader zijn koffers te pakken. En het ergste van alles is nog wel dat Nico binnenkort vrijkomt en haar moeder doodleuk verkondigt dat haar nieuwe liefde bij hen komt wonen. In Maya’s ogen veranderen moordenaars niet, ook niet na een paar jaar dwangverpleging. Hoe kan ze haar moeder daarvan overtuigen? En wat als die gevaarlijk gek straks echt bij hen intrekt? 

Thematiek
angst; wraak; familie; scheiden; literaire thriller 

Leeselementen
TBS is een vrij dun boek, dat minder sterke lezers aan het lezen brengt. Het boek bestaat uit een proloog en vier delen, waartussen enkele tijdssprongen worden gemaakt. Het is grotendeels vanuit het perspectief van de hoofdpersoon geschreven, waarbij de gedachtepatronen goed te volgen zijn. Het boek wisselt de verhalende tekst af met verschillende krantenartikelen, chatberichten, interviews en uitgeschreven televisie- en radio-uitzendingen, die de beschreven beleving van de hoofdpersoon aanvullen en voor een afwisselende leeservaring zorgen. Daarnaast bestaan er enkele stukken waarvan voor de lezer niet direct duidelijk is vanuit wiens perspectief er wordt verteld. De schrijfstijl is vlot en gemakkelijk te lezen en sluit qua taalgebruik aan bij de belevingswereld van de hedendaagse jongeren. Hier en daar worden er termen vanuit de TBS-procedures gebruikt, maar deze worden zodanig uitgelegd dat er geen voorkennis nodig is. De hoofdstukken zijn kort en bevatten veel alinea’s, waardoor het een overzichtelijk boek is voor leerlingen die moeite hebben met dichte teksten.  

Goed om te weten:

  • Zeer geschikt voor een klassengesprek, schrijf- of betoogopdracht en debatlessen; 
  • Actueel: met elementen van de coronacrisis; 
  • Leeswaarschuwing: mogelijk heftig (gewelddadig) einde: de hoofdpersoon pleegt moord en loopt blijvende schade op.  
  • Van de winnaar van de Jonge Debuutprijs 2014; 
  • Oorspronkelijk Nederlands werk.  
ca. 252 pagina's
Paperback € 17,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 168 6

Categorieën

  • Contemporary
  • Thriller

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook