Rosie hartje Jack

Mel Darbon

Deze unieke Young Adult-roman verandert je van binnenuit. Er zijn wel meer boeken waarin personages mentale of fysieke beperkingen hebben, maar het bijzondere van dit boek is dat het compleet geschreven is vanuit het perspectief van een meisje met het Syndroom van Down: Rose. Ook Jack, haar vriendje, heeft een hersenbeschadiging en woedeproblemen. Door het boek heen leren we dat er zoveel vooroordelen bestaan tegen mensen met deze beperkingen en hoe de omgeving bijdraagt aan hoe mensen met een beperking zich naar hen uiten (kerndoel inclusieve samenleving onderwijs). We volgen de worstelingen van Rose in haar gedachten en de sociale situaties waar ze tegenaan loopt met de mensen die ze ontmoet.

Een ontroerende roman over liefde en doorzettingsvermogen, die je ook stilzet bij de waarde van vriendschap, je eigen vooroordelen en je meer inzicht geeft in de mogelijke denkpatronen van iemand met het Syndroom van Down en daardoor perfect is voor klassengesprekken. Een realistisch en kwetsbaar, maar toch optimistisch en hoopvol boek, dat breed in te zetten is binnen schoolverband.

Flaptekst
‘Ze kunnen je niet wegsturen. We hebben ons nodig. Ik stop jouw boos, Jack. En jij maakt mij sterk. Jij maakt mij Rosie.’
Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie er alles aan om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen terug te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen en in haar eentje naar Brighton reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Een uitdaging voor ieder jong meisje, laat staan een meisje met het syndroom van Down. 

Rosie hartje Jack is een prachtig verhaal over vechten voor de vrijheden die we als vanzelfsprekend aannemen: onafhankelijkheid, tolerantie en liefde. 

Thematiek
Fysieke en mentale beperkingen; liefde; sociale problematiek; vooroordelen; zelfstandigheid 

Stijlelementen
Het meest opvallende aan dit boek is de schrijfstijl. Het vertelt vanuit het (ik-)perspectief van een hoofdpersoon met het Syndroom van Down, en de schrijfstijl is op haar denkwijze aangepast. De auteur gebruikt simpele taal, korte en actieve zinnen en soms ook bijzondere constructies, zoals van de norm afwijkende formuleringen en eigen uitdrukkingen. De schrijfstijl zal wennen zijn voor menig lezer, maar blijkt verrassend invoelend en leerzaam. Ondanks de kinderlijke taal zijn de gedachten van Rose complex en passend bij haar leeftijd (16 jaar). Het ik-perspectief wordt afgewisseld met afbeeldingen van ansichtkaarten die Rose en Jack naar elkaar schrijven. De tekst hierop bevat verschillende stijl- en taalfouten, om het schrijfniveau van de hoofdpersonen realistisch te benaderen. Deze teksten staan los van de verhalende tekst. Het boek heeft een rustig tempo en maakt verschillende keren gebruik van tijdvertraging.  

Goed om te weten 

 • Een van de weinige boeken dat is geschreven vanuit het perspectief van iemand met het Syndroom van Down;  
 • Auteur Mel Darbon werkt als onderwijsassistente met leerlingen met o.a. het Syndroom van Down; 
 • Het boek heeft een opvallende, afwijkende schrijfstijl, om realistisch de belevingswereld van de hoofdpersoon te verwoorden; 
 • Door de bewust laagdrempelige taal, maar maatschappelijk diepgaande thematiek geschikt vanaf de tweede klas tot aan de examenklassen; 
 • Interdisciplinair te gebruiken;  
 • Geschikt voor een leeslijn over psychisch-maatschappelijke thematiek en een leeslijn reflectie op bijzondere vertelperspectieven (bijvoorbeeld i.c.m. Hersenschimmen, Hoe ik nu leef en theatervoorstelling Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht);
 • Biedt mogelijkheden binnen de literatuurlessen wegens de bijzondere, afwijkende schrijfstijl;
 • Door het maatschappelijke thema in te zetten bij alle lessen die bijdragen aan de kennis die jongeren opdoen van de wereld om hen heen en de persoonlijke ontwikkeling binnen een inclusieve samenleving.  
 • Geprezen in The Guardian en Mail on Sunday; 
 • Vertaald vanuit het Engels.  
ca. 352 pagina's
Paperback € 18,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 188 4

Categorieën

 • Contemporary
 • Literaire YA

Thema's

 • Fysieke en mentale beperkingen
 • Liefde

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook