In mijn hoofd

Sharon M. Draper

Een van de mooiste dingen van lezen is dat je mee kunt kijken in het hoofd van iemand anders. Het is helemaal bijzonder als die persoon een meisje is met cerebrale parese die met niemand kan communiceren. Melody zit in een rolstoel, kan niet praten en kan door haar spasmen geen gebarentaal. Maar ze denkt van alles en is hartstikke slim.
In mijn hoofd is een ontroerend verhaal wat je niet snel zal loslaten. Het doet je beseffen hoeveel waarde het heeft om gezond te zijn en te kunnen praten, en geeft daarnaast ook een inkijkje in het leven van iemand met een beperking (en de impact op de omgeving). Een must-have voor de school die inclusiviteit en begrip voor mensen met een handicap wil bevorderen en bespreekbaar wil maken. Daarnaast helpt het leerlingen vanaf de brugklas in aanraking te komen met hoe andere mensen (kunnen) denken en hun eigen gevoelens en gedachten te leren verwoorden. De korte, verhalende hoofdstukken maken het boek ook zeer geschikt om uit voor te lezen in de les.  

Flaptekst
Melody heeft een fotografisch geheugen: haar hoofd is net een camera die altijd aanstaat. Altijd. En er is geen delete-knop. Ze is de slimste van haar hele school maar niemand weet het, want ze kan het aan niemand vertellen. Want Melody kan niet praten. Ze kan niet schrijven. Ze kan niet lopen. 

Melody wordt er gek van dat ze door de cerebrale parese vastzit in haar eigen hoofd, en aan niemand kan vertellen wat ze denkt en voelt. Tot ze iets ontdekt wat haar voor het eerst in haar leven de kans geeft om te praten. Eindelijk heeft Melody een stem. Maar niet iedereen in haar omgeving is klaar om die te horen.  

Thematiek
handicaps; begaafdheid; cerebrale parese; verdriet; familie; hulpverlening 

Stijlelementen
In mijn hoofd bestaat uit 33 korte hoofdstukken en verhaalt vanuit een vertellend ik-perspectief (hoofdpersoon Melody). Doordat het hele boek vanuit haar gedachtegang wordt beschreven en zij zelf niet kan praten, komen er in het begin van het boek vooral eigen gedachten en enkele uitspraken van externe personages in voor, maar geen dialogen zoals we die uit andere boeken kennen. Het boek hanteert beeldend, beschrijvend taalgebruik en vertaalt de problematiek op indringende, maar luchtige wijze die is afgestemd op het interpretatie- en taalniveau van de onderbouw of eerste graad van het voortgezet/secundair onderwijs.  

Goed om te weten: 

  • In mijn hoofd won internationaal vele prijzen en nominaties, o.a. door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2021 en de Leesjury 
  • Op Ik geef je de zon na het meest bekroonde boek in ons fonds; 
  • Het werk verscheen al in 2010, maar is nooit eerder in het Nederlands vertaald; 
  • De dochter van auteur Sharon Draper heeft Cerebrale Parese, waardoor het boek geen afbreuk doet aan de werkelijkheid; 
  • Hoofdpersoon Melody is tien jaar, maar door haar ervaringen en haar fotografisch geheugen komt ze ouder over. Ook vinden we de thematiek beter aansluiten bij iets oudere lezers; 
  • Geschikt voor de onderbouw en de eerste graad;  
  • Vertaald vanuit het Engels.  
ca. 284 pagina's
Paperback € 19,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 157 0
Categorie Thema's

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook

Een bijna eindeloze afstand 3D
Hardcover € 19,99
E-book € 9,99
Rosie hartje Jack (3D)
Paperback € 20,99
E-book € 9,99
Dit is hoe het ging
Paperback € 18,99
E-book € 9,99