Ik geef je de zon

Liefde is slechts de helft van het verhaal
Jandy Nelson

Dit hartverwarmende boek is het meest bekroonde boek uit ons fonds. Jandy Nelson schrijft litaraire proza speciaal voor jongeren en vult hiermee het gat in het aanbod van boeken voor de onderbouw en examenklassen. Doordat het verhaal en de personages aansluiten bij de belevingswereld van jongeren, bereidt het hen op een laagdrempelige manier voor op de thematiek en schrijfstijl van de volwassenliteratuur. Daarbij laat ze zien hoe veelzijdig gedachten en emoties verwoord kunnen worden, waardoor het een rijke aanvulling biedt op de sociaal-emotionele taalvaardigheid van leerlingen. Inhoudelijk zet het boek aan tot nadenken over hoe mensen in contact staan met elkaar en over hoe er altijd twee kanten zitten aan een verhaal.  

Flaptekst
Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun dertiende onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze jongen die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit. 

Wat Noah en Jude zich niet realiseren is dat ze allebei maar de helft van het verhaal kennen, en dat hun wereld pas weer compleet zal zijn als ze elkaar terug weten te vinden.  

Thematiek
jeugdverhalen; ruzie; geheimen; homoseksualiteit; familie; identiteitsontwikkeling 

Stijlelementen
Jandy Nelson maakt veelvuldig gebruik van metaforen en stilistisch taalgebruik. De compositie van het boek is intrigerend en uitdagend: het verhaal wordt afwisselend verteld door Noah en zijn tweelingzus Jude. Vanuit Noahs perspectief zijn de twee dertien en onafscheidelijk. In de hoofdstukken van Jude zijn ze zestien jaar en spreken ze elkaar niet meer. Bovenaan de hoofdstukken staat telkens aangegeven vanuit wiens perspectief er wordt verteld en in welke tijd het zich afspeelt. Verschillende keren wordt de lopende tekst onderbroken door een losse gedachte, een motto of andere uitspraak die aansluit bij het verhaal. Het taalgebruik sluit aan bij de belevingswereld van een vijftienjarige, maar daagt hen stilistisch gezien ook uit.  

Goed om te weten: 

 • Verteld in duaal perspectief in een verschillende periode: door Noah als de tweeling dertien is, door Jude als ze zestien zijn;  
 • De tijdlijn kan een uitdaging vormen voor de lezer: de hoofdstukken van Noah beslaan in totaal drie jaar, de verstreken tijd in de hoofdstukken van Jude een paar weken. Aan het einde van het boek komen de twee verhaallijnen bij elkaar en loopt de tijd synchroon;  
 • Interdisciplinair te gebruiken doordat kunst een belangrijk thema is in het boek;
  Geschreven in literair maar leesbaar proza;  
 • Geprezen in Trouw als ‘een overrompelend prachtboek’; 
 • Won in 2015 de Nederlandse Hebban Publieksprijs ‘Beste YA vertaald’; 
 • Lesmateriaal beschikbaar;
 • Vertaald vanuit het Engels. 
366 pagina's
Paperback € 12,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 240 9

Categorieën

 • Contemporary
 • Literaire YA

Thema's

 • Familie / vriendschap
 • LHBTQ+
 • Liefde

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook

De hemel begint bij je voeten paperback

De hemel begint bij je voeten

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Het is hier helemaal (niet) perfect!