Heerestraat & Rozenlaan

Mijn rampzalige leven in twee huizen
Carlie van Tongeren

Heerestraat & Rozenlaan was het debuut van Charlie van Tongeren en werd direct genomineerd voor enkele prijzen (Lang zullen we Lezen, Prijs van de Jonge Jury en Jonge Jury debuutprijs). Ze behandelt belangrijke maatschappelijke thema’s als gescheiden ouders, samengesteld gezin en depressiviteit op een laagdrempelige en luchtige wijze.

Toch is het ook gewoonweg een fijn verhaal over de puberteit, vriendschappen en het lachen om de dramatische wendingen die het leven kan nemen. Doordat alles vanuit het perspectief van de hoofdpersoon wordt beschreven, is het aan de lezer de taak te herkennen dat andere personages meer en diepere kanten hebben dan één persoon zelf kan inzien. Daarmee is deze contemporary coming of age van Nederlandse bodem een blikverruimend verhaal, dat tegelijkertijd ontroerend herkenbaar is voor vele jongeren op de middelbare school.  

Flaptekst
Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen? 

Thematiek
Echtscheiding; samengesteld gezin; depressieve ouders; voetbal; liefde en seksualiteit; vriendschap 

Stijlelementen
Het verhaal is vanuit een enkelvoudig perspectief geschreven, vanuit de belevingswereld van de hoofdpersoon. Daardoor sluit het taalgebruik en de gedachtegangen goed aan bij jongeren, terwijl de lezer ook wordt uitgedaagd er op een wat afstandelijker perspectief op te reflecteren. De verhalende tekst wordt afgewisseld met enkele kaders van dagboekfragmenten waarin de hoofdpersoon De-Zo-Had-Het-Moeten-Gaan-Dialogen opschrijft. Daarin staan de (herkenbare) uitspraken die de hoofdpersoon had willen zeggen in de beschreven situaties, waar ze dat niet gedaan heeft. Tenslotte bevat het boek verschillende chatgesprekken, die op eigen wijze worden opgetekend.
 

Goed om te weten: 

  • Heerestraat & Rozenlaan werd als debuut direct genomineerd voor meerdere prijzen; 
  • Bespreekt volwassen thematiek vanuit het perspectief van een tiener; 
  • Is zeer geschikt voor de onder- en middenbouw; 
  • Bevat wisselende opmaak voor Whatsappgesprekken met vriendinnen en ‘De-Zo-Had-Het-Moeten-Gaan-dialoog’; 
  • Veel lezers die zelf in hun tienerjaren een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt geven aan zich te herkennen en krijgen woorden aangereikt om hun eigen ervaringen te kunnen bespreken;
  • Het boek is op toegankelijke wijze een gespreksstarter over het omgaan met verschillende emoties zoals ongewilde verliefdheid, het vinden van je veilige basis, communicatie over neerslachtigheid en seksuele ontwikkelin;
  • Van dezelfde auteur als Het zusje van, Het meisjesmanifest en Het is hier helemaal (niet) perfect; 
  • Oorspronkelijk Nederlands werk.
272 pagina's
Paperback € 17,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 125 9

Categorieën

  • Contemporary

Thema's

  • Familie / vriendschap

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook