Grondvuur

Drie generaties, een geheim.
Mirjam Gielen

Dat Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog per ongeluk is gebombardeerd door de geallieerden, is niet iets waar in Nederland veel over gesproken wordt. Dat vond ook auteur Mirjam Gielen en zij besloot hier een boek voor jongeren over te schrijven. Ook zijn er veel boeken te vinden over het verzet, maar hoe is het als je familie betrokken was bij de NSB? Deels gebaseerd op eigen ervaringen, schreef Mirjam over drie generaties waarin de Tweede Wereldoorlog nog altijd nasmeult.

Als Julia een doos met oude brieven van haar oma vindt, begint ze uit nieuwsgierigheid te lezen. Haar oma schreef de brieven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aan haar overleden zus Corrie. Ze schrijft over de nasleep van het bombardement op Nijmegen, maar ook over haar ouders en de jongen die ze later op haar werk leert kennen.
Julia ontdekt een oud familiegeheim in de brieven, en gaat vastbesloten op onderzoek uit. Maar haar oma houdt haar mond stijf dicht, en ook bij haar moeder komt ze niet veel verder. Wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?

Goed om te weten:

  • Het boek wordt verteld vanuit drie perspectieven, in drie verschillende periodes (tijdens de oorlog, in de jaren ’80 en in het heden.)
    • Het verhaal wordt niet chronologisch verteld.
  • Grondvuur is interdisciplinair te gebruiken, bijvoorbeeld met geschiedenis.
  • Auteur Mirjam Gielen baseerde het verhaal deels op eigen ervaringen, en kan hierover zeer boeiend vertellen in de klas!

Grondvuur werd in in 2020 genomineerd voor de Jonge Jury debuutprijs.

224 pagina's
Paperback € 17,99
E-book € 9,99
ISBN: 97 894 6349 136 5

Categorieën

  • Contemporary

Thema's

  • Familie / vriendschap
  • Historisch

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook

Dit is hoe het ging

Dit is hoe het ging

Heerestraat en Rozenlaan

Heerestraat & Rozenlaan

De Afstand Tussen Jou En Mij

De afstand tussen jou en mij