Doe het!

Let's talk about sex
Hannah Witton

Sinds eind 2012 zijn scholen in Nederland verplicht aandacht te besteden aan seksualiteit, diversiteit en met name seksuele diversiteit. Er zijn genoeg boeken over seksuele voorlichting, maar geen enkele is zo compleet als deze. De auteur Hannah Witton liep zelf als tiener op de middelbare school aan tegen het feit dat de gegeven seksuele voorlichting zich vaak beperkt tot de biologische benadering van seks, de voorplantingskennis dus. Tegelijkertijd geeft zij aan hoe belangrijk het is dat jongeren die de wereld van seks binnenstappen zo veel meer wordt verteld, bijvoorbeeld over gezonde relaties en sociale aspecten, voorbehoedsmiddelen, wat er in de wet staat over seks en alle seksgerelateerde onderwerpen waar jongeren in de maatschappij zelf tegenaanlopen en waarvan maar geacht wordt dat zij zich hier (in de duistere hoekjes van het internet en onder groot taboe) zelf maar doorheen worstelen.
Als sekseducator biedt Hannah Witton voorlichting aan via Youtube, en met ‘Doe het!’ heeft ze een complete handreiking in de markt gezet. Hierin biedt zij informatie, advies en hulp over allerlei vragen die jongeren hebben, om zo niet alleen de jongeren zelf in hun zoektocht bij te staan, maar ook elke mentor en puberdocent die zijn/haar leerlingen een open en eerlijk perspectief op de seksuele ontwikkeling wil bieden, of vragen krijgt over de zoektocht waar deze leerlingen middenin staan.  

Het boek gaat ook in op seks en daten als LHBTQ+, waarover queerboeken.nl het volgende schreef: “Dit hoofdstuk [over LHBTQ+] zal zorgen voor herkenning bij queerjongeren, maar ook voor begrip bij mensen die cisgender en/of hetero zijn. Voor deze laatste groep heeft ze ook een belangrijk hoofdstuk toegevoegd: ‘Hoe word je een goede bondgenoot?’ Dat hoofdstuk zou verplicht moeten zijn op middelbare scholen. Dit voorlichtingsboek kan de seksuele ontdekkingstocht van heel veel pubers een stuk makkelijker maken.” 

Thematiek
Seksuele voorlichting; puberteit; (on)gezonde relaties; instemming; porno en masturbatie; lichaam en lichaamsbeeld; menstruatie; anticonceptie; soa’s; LHBTQ+. 

Stijlelementen
Het boek is geschreven in verhalende vorm, waarbij er afwisselend informatie (vanuit deskundigen) wordt geboden, ervaringen van de auteur en anderen worden gedeeld en de lezer wordt aangesproken. Het taalgebruik is vlot en laagdrempelig, eventueel nieuwe begrippen worden uitgelegd en informatie wordt bijgestaan met voorbeelden en anekdotes.  

Verschillende keren worden bepaalde begrippen puntsgewijs uiteengezet, zodat het boek duidelijke handvatten biedt voor leerlingen die op zoek zijn naar specifieke informatie of tips.
Het is niet nodig om ‘Doe het!’ van kaft tot kaft te lezen. Doordat het boek thematisch is opgedeeld, is het ook mogelijk alleen op één onderwerp in te gaan, of een eigen volgorde te bepalen. Het boek is geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar, en vanaf deze leeftijd ook goed zelfstandig te lezen.  

Goed om te weten: 

 • Momenteel het meest complete seksuele voorlichtingsboek op de markt; 
 • Heeft o.a. ook oog voor het sociale aspect van seks;  
 • Een must-have voor elke docent die met pubers werkt; 
 • Geschikt om zelf te lezen voor een doelgroep van +/- 14 jaar en ouder; 
 • Vertaald vanuit de UK, maar inhoudelijk in Nederland overeenkomstig relevant; 
 • Hannah Witton is een bekende sex-positive Youtuber en won in 2016 de Cosmo Influencer Award voor Beste seks- en relatie-influencer. 
 • Het Youtube-kanaal biedt de mogelijkheid om lessen en individuele gesprekken over seks bij te staan met videomateriaal.  
320 pagina's
Paperback € 19,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 104 4

Categorieën

 • Non-fictie

Thema's

 • Feminisme
 • LHBTQ+
 • Liefde

Downloads

Koop dit boek bij