De onverklaarbare logica van mijn leven

Benjamin Alire Sàenz

De boeken van Benjamin Alire Sàenz worden door zowel volwassenen als jongeren graag gelezen. Sáenz schrijft beeldend en poëtisch, maar houdt van korte zinnen en korte hoofdstukken. Hij begon ooit met schrijven voor ‘jongens zoals hij’ maar inmiddels worden zijn boeken wereldwijd gelezen door jong en oud.  

De actuele thema’s als afkomst, adoptie, de zoektocht naar je identiteit, familiebanden en coming-of-age maken dit een boek waar iedereen wat van opsteekt, maar waar je je vooral ook helemaal in kunt verliezen. De korte hoofdstukken maken het boek ook geschikt om voor te lezen in de klas.  

Flaptekst
Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij steeds meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst. Sal is als Amerikaans adoptiekind opgegroeid bij een Mexicaanse vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf?
 

Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent. 

Thematiek
Vriendschap; adoptie; homoseksuele ouders; eigen identiteit; cultuurverschillen 

Stijlelementen
Het boek bestaat uit zes delen, heeft korte hoofdstukken van vaak maar twee of drie pagina’s en is geschreven vanuit een enkelvoudig perspectief. Je volgt de gedachten van Salvador en dit zie je ook terug in de schrijfwijze. De auteur laat in bondige, directe zinnen zien hoe realistische gedachtepatronen kunnen worden geformuleerd. Daarbij hanteert hij een beschrijvende schrijfstijl, die bij de interne monologen snel aandoet. De gedachten volgen elkaar in rap tempo op, maar toch is het door de ongecompliceerde formulering eenvoudig te volgen. De korte hoofdstukken en zinnen geven houvast aan lezers die moeilijk door lange teksten heen komen, zoals lezers met dyslexie. Het woordgebruik is over het algemeen hoogfrequent en in de dialogen wordt aangesloten bij hoe jongeren ook echt praten.  

Goed om te weten:

 • Van de meervoudig YA-prijswinnaar Benjamin Alire Sàenz; 
 • Helpt jongeren hun gedachten en gevoelens te verwoorden; 
 • Een van de weinige YA-boeken over adoptie; 
 • Sluit aan bij het huidige immigratiebeleid in de VS; 
 • Het boek is opgedeeld in zes delen en bevat veel korte hoofdstukken. De zinnen in het boek zijn over het algemeen kort, maar zeer treffend;  
 • Geschikt vanaf de middenbouw van het voortgezet onderwijs; 
 • Een geschikte structuur voor lezers die sneller het overzicht verliezen, zoals bij dyslexie; 
 • Vertaald vanuit het Engels.
384 pagina's
Hardcover € 19,99
E-book € 9,99
ISBN: 978 94 6349 111 2

Categorieën

 • Contemporary
 • Literaire YA

Thema's

 • Familie / vriendschap
 • LHBTQ+

Downloads

Koop dit boek bij

Anderen lazen ook

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Ik geef je de zon

Ik geef je de zon

Een bijna eindeloze afstand 3D

Een bijna eindeloze afstand

Zo moet het zijn