fbpx

Auteur details

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (1988) woont in Orange County, in Californië, Amerika. Op haar 24e schreef ze haar eerste boek, dat een wereldwijde bestseller werd.

Tahereh spreekt acht talen, sommige goed en sommige wat minder. Tijdens haar studie woonde ze een tijdje in Barcelona, en daarna heeft ze de hele wereld over gereisd.

Tahereh Mafi leest altijd en overal en als er geen boek is, neemt ze genoegen met snoepverpakkingen, coupons of oude recepten. Voordat ze met haar eigen boek begon, heeft ze een tijdje gedichten geschreven (heel slechte, zegt ze). Vrees me is haar debuut. Na Vrees me zijn Breek me en Vertrouw me verschenen in de trilogie. Tahereh schreef tussendoor twee novelles: Verwoest me (vanuit het perspectief van Warner) en Versplinter me (vanuit het perspectief van Adam). In 2017 werd bekend dat ze nog drie delen in de serie zal schrijven. In de tussentijd schreef ze ook nog Verdermeer en Welkwoud, twee boeken die zich in hetzelfde universum afspelen, maar met verschillende hoofdpersonen.

Tahereh was pas 24 toen Shatter me (Vrees me) werd aangekocht door Harper Collins, een heel grote Amerikaanse uitgeverij. Ze werkte toen bij een universiteit, waar ze privégesprekken aan de telefoon niet waren toestaan. Toen haar agent belde, rende ze naar buiten – en viel vervolgens letterlijk om toen ze de deal hoorde. Daarna heeft ze nog zes maanden doorgewerkt en tegelijkertijd haar boek afgemaakt. Al die tijd mocht ze niets zeggen, omdat Harper Collins het boek groots wilde aankondigen. Hoe het verder ging met Shatter me weet je inmiddels: het werd een daverend succes. Tahereh heeft fans over de hele wereld, de trilogie is in meer dan twintig talen vertaald en de filmrechten zijn gekocht door 20th Century Fox (nog voordat Shatter me verscheen).

Het verhaal over Juliette, Adam en Warner overviel Tahereh zomaar. ‘Ik zat ergens en opeens was er een meisje in mijn hoofd, ik kon haar zo voor me zien. Het enige wat ik van haar wist, was dat ze alleen en bang was, en opgesloten zat voor iets wat ze had gedaan, maar nooit zo had bedoeld. Die innerlijke monoloog was zo sterk dat ik een nieuw document opende op mijn laptop en gewoon begon te schrijven. De eerste paar hoofdstukken zijn nog precies zoals ik ze toen heb opgeschreven.’ Tahereh heeft Shatter me/Vrees me ontzettend snel geschreven, in tweeënhalve maand. Normaal schrijft ze zelfs nog sneller!

Wat iedereen natuurlijk meteen opviel aan de Touching Juliette-trilogie was de bijzondere schrijfstijl en het doorhalen van zinnen. In een interview met Blossom Books vertelde Tahereh dat ze daar echt over nagedacht heeft. Ze vindt het zelf ook niet raar. ‘Het gebeurde gewoon vanaf de eerste pagina van het boek. Voor mij is het gewoon Juliette’s manier van denken, veroorzaakt door haar ellendige leven.’

Schrijfinspiratie haalt Tahereh overal vandaan. ‘Ik denk dat alles wat we schrijven wordt gevormd door dingen die we eerder hebben gezien. Oorlog heb ik zelf alleen meegemaakt via het nieuws, boeken en films. Van tevoren had ik geen plot verzonnen, ik wist niet eens dat Warner bestond totdat hij opeens in het verhaal opdook. Het kwam allemaal samen.’

In september 2013 trouwde Tahereh Mafi met auteur Ransom Riggs (bekend van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine). De bruiloft zelf hielden ze klein en een paar maanden later gaven ze een groot feest in – hoe kan het ook anders – een prachtige boekhandel in Los Angeles: The Last Bookstore. In 2017 kregen ze samen een kind.

Leuke feitjes over Tahereh:

  • Als Tahereh Mafi zelf een superkracht zou mogen kiezen, zou ze het leuk vinden om te kunnen vliegen. Ze zou het wel combineren met onzichtbaar worden, zodat ze ongestoord rond kan vliegen.
  • Taherehs lievelingsserie is Harry Potter.
  • Ze spreekt acht talen:  Farsi, Spaans, Frans, Italiaans, Portugees, Arabisch, Urdu, Turks en natuurlijk Engels.
  • Tahereh is gek op stroopwafels.
  • Tahereh staat bekend om haar te gekke kledingstijl en haar altijd aparte (en superhoge) schoenen. Voor een vakantie moest ze wandelschoenen kopen, en haar man Ransom Riggs zei dat ze keek als iemand die een ontzettend zure citroen moest eten.

.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.